Van'da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiasını haber yapan 4 tutuklu gazeteci tahliye edildi.

"Van'da köylülere işkence" haberini yapan tutuklu 4 gazeteci tahliye edildi

Mezopotamya Haber Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile JİNEWS muhabirleri Nazan Sala ve Şehriban Abi’nin “Devlet aleyhine haber yaptıkları” gerekçesiyle 'terör örgütü üyeliğinden' suçlandıkları dava bugün görüldü.

4 gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Mahkeme, tutuklu 4 gazetecinin tahliyesine karar verdi.

9 Ekim’de tutuklanan Bilen, Uğur, Abi ve Sala,11 Eylül’de Van’ın Çatak ilçesinde askeri bir operasyonda gözaltına alınan Osman Şiban ve Servet Turgut adında iki köylünün işkence gördüğü ve helikopterden atıldıkları iddialarını gündeme getirmişti.

JİNEWS’in bir diğer muhabiri Zeynep Durgut da aynı davadan tutuksuz yargılanıyor.

MESLEKİ FAALİYET

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gazetecilerin çalıştığı haber ajansları ve gazetelerle ilgili şu ifadelere yer verilmişti: "Devletin ve kurumlarının aleyhine haberler yapıldığı, normal şekilde spor, magazinsel veya doğa olayları vs. basın komitesinin perspektifi doğrultusunda olmadığından haberleştirilmediğinin tespit edildiği.”

Gazetecilerin evlerine yapılan baskında el konulan gazetecilik materyalleri, not defterleri, dijital materyallerdeki haber örnekleri, basın kartlarının rengi, haber kaynaklarıyla yaptıkları görüşmeler de suç unsuru olarak iddianamede yer aldı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında duruşmaya SEBGİS aracılığıyla katılan gazeteciler, mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılandıklarını söyleyerek suçlamaları reddettiler.

Avukatları ise müvekkillerinin iki yurttaşın bir askeri operasyon sırasında gözaltına alındıktan sonra maruz kaldıkları işkenceyi haberleştirdikleri için tutuklandıklarını, mesleki faaliyetlerinin suçlama konusu yapılırken, işkence ile ilgili haberlerin görmezden geldiğini söyleyerek bu dosyada gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün yargılandığını savundular.

Mahkeme, gazetecilerin tahliyesine karar verdi.