Van Gölü'nde küresel iklim değişikliği ve hava şartlarına bağlı olarak son yıllarda önemli oranda su kaybı yaşandı. Su seviyesinin bir metreye düştüğü gölde, kıyı kesimlerinde 200 metrenin üzerinde yatay çekilme yaşandı.

Van Gölü 200 metre çekildi

Ülkenin en büyük gölü olan Van Gölü, santim santim çekiliyor. Böyle giderse göl ortadan kalkacak

Van Gölü'nde, küresel iklim değişikliği ve hava şartlarına bağlı olarak son yıllarda önemli oranda su kaybının yaşanması yöre halkını endişelendiriyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak göldeki su seviyesinde geçmişteki gibi yükselmelerin yaşanmayacağını söyledi. Alaeddinoğlu tam aksine önümüzdeki 50-100 yılda gölün alanının giderek küçüleceğini aktardı.

Göllerdeki su seviyesinin mevsim şartlarına bağlı farklılık göstermesinin normal olduğunu belirten Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, geçmişe kıyasla bu seviye oranlarında ciddi değişikliklerin olduğuna işaret etti. Alaeddinoğlu, şunları söyledi: Geçmişteki buharlaşmaya göre yüzde 20-40 arası bir artış var. Düşen yağış buharlaşarak atmosfere tekrar geri dönüyor. Van Gölü taşıma suyla döndürülemez. Uzun yıllar, burası maalesef sürekli seviye kaybedecek. Geçmişte sonbaharda yağışlar ekimde başlıyordu, kış aylarına kadar yoğunlaşıyordu. Ama şu an öyle değil. Sonbaharda düşen yağışlar artık kış ve ilkbahara kalmış. Kar şeklinde düşen yağışlar da büyük şekilde sağanak yağmur şeklinde oluyor.