Van’da çadıra mahkûm olan halk soğuktan donuyor, çocukların soğuk algınlığı hastalıkları hızla artıyor

Van’da çadıra mahkûm olan halk soğuktan donuyor, çocukların soğuk algınlığı hastalıkları hızla artıyor, hatta kaldığı naylon çadırda zatürreeye yakalanıp ölen Deniz Olgun isminde bir çocuğumuz var, salgın hastalıkların başlaması an meselesi, hijyen koşulları yok, çadır kentlere şebeke suyu yok, depolardaki sular donuyor ve ısıtılarak eritmek gerekiyor. Gün geçtikçe koşullar iyi olacakken daha da kötüleşiyor. 6 çadır kent var ve 4 çadır kent daha kurulması bekleniyor. Çadır, böylesine soğuk ve sert iklimde aslında çözüm bile olmamalı, ama şu an hayata geçen bu. Ancak kışı geçirilebilecek önlemler en hızlı şekilde devreye girmeli. Vakit yok, hemen şimdi. Van’da kamu kurumuna ait sağlam yalnızca iki bina kalmış (biri valilik binası diğeri kriz yönetiminin olduğu bina), diğerleri tamamen hasarlı durumda. Yapılacak şeylerin acilen yapılması gerekiyor. Oysa devlet halkı anlamak bir yana biber gazı sıkıyor, gelen yardımların dağıtılmasında sivil toplum kuruluşlarına ve yerel yönetimlere yardımcı olacağına tam tersi engel oluyor. Vali inşaat mühendisleri odasının yardımını geri çevirdiği konuşuluyor. Kamu görevlilerin gönüllülerle çalışmaya gönülleri olması lazım.
Bölgeden gelen haberlerde ikinci depremden sonra tam bir felaket yaşanıyor, başta valiliğin en ufak bir dayanışmaya tahammülü olmadığını söyleniyor.
Sivil toplumun önünü açılmazsa yetkililer sorumlu olacaktır.
Merak ediyorum hastalanmalar (ki şu anda var) donmalar ve ölümler başladığında ülkemizde devlete ait misafirhanelerde zamanında harekete geçmeyip depremzedeleri konaklatmadıkları için ne gerekçeler üretecekler acaba? Görünen o ki; hükümetin hiçbir aciliyet duygusu yok.

                                                                        ***

İstanbul Fotoğraf Müzesi

İstanbul’un ilk fotoğraf müzesi19 Kasım Cumartesi günü açılıyor. Fotoğraf Dostları Derneği ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle kurulan İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin açılış sergileri şunlar; Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları “İz Bırakanlar”, Fotoğrafımızda Bugün- 2011, Merhaba Kadırga, Basılı Fotoğrafımız-Albümler.
İstanbul Fotoğraf Müzesi, Türkiye’de fotoğraf sanatını destekleme, dünyadaki yerini almasına katkıda bulunma, her yaş ve kesimden yetenekli fotoğrafçıya görünürlük sağlama, fotoğraf izleyicisini yeni ve taze bakışlarla tanıştırma ve fotoğrafın görsel belleğini oluşturacak fotoğraf ve fotoğrafçıları bir araya getirme amacıyla yola çıktığını iddia ediyor. Süreç içerisinde ise hedefleri içinde koleksiyonları, sergileri, yayınları, fotoğraf arşivi, kütüphanesi, etkinlikleri ve fotoğraf sanatının gelişmesine yönelik proje ve eğitimleriyle zenginleşme var. Başarılar diliyorum.
Müze, 19 Kasım’daki açılış töreninin ardından üç sergiye ev sahipliği yapacak. Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Ustaları? “İz Bırakanlar” sergisindeki fotoğraflar Türkiye coğrafyasından 50 fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşuyor. Fotoğraf sanatının klasikleri olarak da ifade edilen bu fotoğraf seçkileri Türkiye’de fotoğraf adına yapılanları ve doğal olarak yapılanmayanları da görmek adına önemlidir, gelecek kuşaklara yön verebilir.
Bu serginin yanı sıra iki süreli serginin de açılışı olacak. Her kuşaktan, her kesimden, alaylı ya da eğitimli 200 fotoğrafçının eserlerinden oluşan “Fotoğrafımızda Bugün-2011” (bu sergide benim de fotoğraflarım var) ve müzenin kitap koleksiyonunun sergilendiği “Basılı Fotoğrafımız-Albümler” sergileri oluşturuyor. Burada albümler, kitaplar ve portfolyolardan oluşan bir seçki müzenin arşivinde araştırmacıların kullanımına açılacak.
Sergiler 20 Kasım 2011 ve 19 Şubat 2012 tarihleri arasında, pazartesi hariç her gün 10.00- 18.00 saatleri arasında gezilebilecek.