Düzeltme ve Cevap

Temmuz 2017 - Kasım 2018 döneminde yürüttüğüm Van Valiliği görevim yanında, büyükşehir belediye başkan vekilliği görevini de üstlendiğim Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliğinin geçtiğimiz aylarda kamuoyuyla paylaştığı üzere; 1 milyar 121 milyon 417 bin 382 TL borçla devir alınmış, 31 Mart seçimlerinin ardından da 1 milyar 98 milyon borç ile yeni belediye yönetimine devredilmiştir. Tüm bunların yanında, kayyım yönetiminde yapılan 712 milyon 300 bin TL’lik yatırım ise; israfın değil, devletin imkânlarıyla vatandaşlarımıza hizmet üretildiğinin açık göstergesidir.

Yazıda yer verilen “700 bin TL’ye takım elbise alındı” iddiası ise hiçbir dayanağı olmayan, hayal ürünü bir söylemdir. Belediye bütçesinden böyle bir alım kesinlikle yapılmamış olup, bu iddia açık bir iftiradır. “Eski bir bakanın kitabı, 20 bin adet olarak bastırılmış” ifadesiyle ilgili olarak da Van Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı planlamasında, Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Yayınları çalışmalarına başlamış, bu çerçevede Van muhtevalı olacak şekilde, 12 ayrı yazara ait toplam 22 bin

250 kitabın basımı gerçekleştirilmiştir. Bu eserler arasından sadece 2 bin adedi, kendisi de Vanlı bir akademisyen olan Doç. Dr. Hüseyin Çelik’in “Görenlerin Gözüyle Van’da Ermeni Mezalimi” adlı eserinden ibarettir.

Van Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştiraklerine kayyum döneminde kanun dışı hiçbir işe alım veya atama yapılmamıştır. Teıör örgütleriyle ile bağlantısı olduğu tespit edilenler dışında hiçbir personelin işine son verilmemiştir. Belediyeye yeni personel alımında da şehit ve gazi ailelerine öncelik verilmiştir. Belediyede uyuşturucu kullamı ve Türk Bayrağı yırttırılması eylemleri ise devletin görevlendirdiği validen değil temel finans kaynağı uyuşturucu olan terör örgütleriyle birlikte hareket eden, yönetime geldikleri belediye binalarından Türk Bayrağını indiren zihniyetten beklenecek eylemlerdir.

Teröre açık destek sağlayan, terörün yakıp yıktığı kentte, vatandaşlarımızın vergileriyle tahsis edilen belediyenin itfaiyesini, örgüt mensuplarınca yakılan binalarda mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarmaktan alıkoyan zihniyetin yeri bellidir. Kayyım yönetiminde ise, belediyenin araçları ihtiyaç halinde vatandaşlarımızın hizmetinde kullanılmak üzere diğer kamu kurumlarımıza tereddüt etmeden tahsis edilmiştir.

Yazıda yer verilen "adrese teslim ihaleler” konusuyla ilgili olarak, ihaleler mevzuata uygun bir şekilde yapılmış olup, bu konu Sayıştay'ın da denetimi altındadır. HDP'nin 28 Şubat 2019’da kamuoyuyla paylaştığı sözde kayyum raporunda belirtilen “Van Büyükşehir Belediyesi Kayyumu büyükşehir bünyesinde ve VASKİ ihalelerinde açık ihale yöntemini kullanmıştır” ifadesini muhataplarına hatırlatıyor, değerlendirmeyi kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde; faaliyet yürütmekten aciz, atıl ve vatandaşların kullanamayacağı duruma gelmişken, restore edilerek belediyeye gelir sağlayan seçkin bir kafe restoran haline getirilen Kocaeli Parkı’na, mekânın ihtiyacı olan diğer tüm malzemeler gibi çatal bıçak kaşık gibi ihtiyaçlar da alınmış ve tesise, belediyenin demirbaşı olarak teslim edilmiştir. Mekânda, her kafe ve restoranda bulunması gereken şekilde tuvalet ve mescit yaptırılarak müşterilerin hizmetine sunulmuş, bunun dışında şahsa özel her hangi bir uygulamaya yer verilmemiştir.<<

Anılan yayın hakkında, gönderdiğim yukarıdaki metnin tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 (üç) gün içinde basılı qazatede ve internet sayfasındamakalenin yayımlandığı sayfada aynı puntolarla hiçbir ekleme ve düzeltme yapılmaksızın yayımlanmasını hukuki haklarım saklı kalmak kaydıyla talep eder, aksi halde yasal yollara başvuracağımı bildiririm.

Keşideci

Murat ZORLUOĞLU

BirGün Gazetesi'nin 26/08/2019 tarihli nüshasında “Van Kayyumu 700 bin TL’ye takım elbise almış” başlığıyla yayımlanan haberle ilgili olarak Murat Zorluoğlu'nun talebi ile T.C. Trabzon 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 04/10/2019 tarih ve 2019/2666 Değişik İş No'lu kararı ile düzeltme ve cezanın yayımlanmasına karar verilmiş bu karara yaptığımız itiraz T.C. Trabzon 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2019/3004 Değişik İş No'lu kararı ile reddedilmiştir. Bu karar gereğince yayımladığımız düzeltme ve cevap metnidir.

*********************************************************************************************************************************

Diyarbakır, Mardin, Van belediyelerine el konulmasının üzerinden geçen bir haftada, önceki kayyumlara ilişkin usulsüzlük ve israflar da ortaya çıkmaya devam ediyor.

Van’da da itibardan tasarruf edilmemiş! Önceki kayyum Murat Zoroğlu döneminde, 40 milyon bütçesi olan belediyenin, 1,2 milyar (eski para ile 1,2 katrilyon) borçlanmasına aldırış edilmeden, 700 bin TL’ye takım elbise alınmış. Eski bir bakanın kitabı, 20 bin adet olarak bastırılmış.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile atılan nitelikli personel yerine, belediyecilikten anlamayan 194 kişinin usulsüz olarak işe alınması da icraatlardan. Hiç işe gelmeyen “Bankamatik memurları”nın yanı sıra, belediyede uyuşturucu kullananlar bile olmuş. Müdürlerden biri, provakasyon için, altındaki personele, belediyenin kitaplarının ilk sayfasındaki, Türk bayrağı resmini yırtma görevi vermiş.

'NEDEN EŞ BAŞKANA TEPKİ GÖSTERMEDİN' SORUŞTURMASI

Görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, sadece halkın iradesine değil, hizmet alma hakkına da darbe vurulduğunu söylüyor. Havuz medyasının, kayyuma gerekçe ve aklama için kampanyalarını sürdürdüğünü ifade eden Ertan; “OHAL’i sürekli yapan Terörle Mücadele Kanunu’nda herhangi bir soruşturma, ‘görevden almak’ için yeterli hale getirildi” diyor: “Soruşturmalar ise soyut. Her etkinlik ve konuşmamız dava konusu oldu. Eş Başkanımız Pervin Buldan’ın bir toplantısında, tepki göstermediğim gerekçesi ile hakkımda ‘Terör propogandası’ soruşturması başlatıldı.”

GERÇEKLER FARKLI

Ancak belediyelere ilişkin somut gerçekler var. Van Belediyesi’nin borcu 1,2 milyar TL. 400 binden fazlası Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (VASKİ) ait. Ertan, “Belediye ve VASKİ’nin gelir gider dengesini, borç ödenemez hale gelecek kadar bozduklarını belirtiyor: “İcra takiplerine karşı elimiz kolumuz bağlanmıştı. Her on günde bir elektrik kesintisi ile tehdit ediyorlar, birkaç saat kesip gözdağı veriyorlardı. Bu tehditler kayyum sürecinde hiç olmamış.”

ESKİ BAKANA JEST

Ertan, borcun nedenlerine dikkat çekiyor: “700 bin TL’ye takım elbise alınmış, eski bir bakanın 20 bin adet kitabı bastırılmış. Yine çerez alımları var. Kiralanan araçlar, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim ve Valiliğe tahsis edilmiş. Oysa bu kurumların, kendisine bile yetemeyen belediyeden çok daha fazla bütçesi var.“

ADRESE TESLİM İHALELER

Belediyedeki en büyük vurgun ise bünyesinde yer alan Kocaeli Parkı’ndaki kafe-restoranda yapılıyor. Van Gölü’nün kenarındaki, kalabalık mekandan yine Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim ve Valiliğe her gün 400 adet yemek ve kahvaltı gönderildiği tespit ediliyor. Bu kesilince, ilk aydan itibaren burada 240 binin üzerinde kar edilmeye başlıyor. Ertan mekandaki usulsüzlüklere ilişkin şunları söylüyor:

DANIŞMANLIĞA 500 BİN TL

“Kayyum ve eşi için çatal takımları alınmış. Onlar için özel mescit ve tuvalet yaptırılmış. Mekanın, tadilatı yapılmıştı ama yeniden dizayn ettirilmiş. Bu dizaynın danışmanlığı için 500 bin TL ücreti ödenmiş. Aynı gün 2, 5 ve 6 milyonluk ihalelere çıkılmış. 90 bin TL üzerindeki ihaleler açık olmak zorunda. Oysa doğrudan temin yoluyla, sadece davet ettiklerine vererek suç işlemişler. Talan var. Kayseri, Elazığ ve Trabzon’daki firmalardan şaşmamışlar. İş verilenler arasında kayyum eşinin akrabası olduğu da söyleniyor.”

Geçen kayyum dönemine ilişkin en büyük usulüzlüklerden biri de personel alımlarında yaşanıyor. Yüzlerce emekçi KHK ile işten çıkarılıp yerlerine yandaş personel alınıyor. O dönemin, Van Büyükşehir Genel Sekreteri olan şimdiki Kayseri, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın şu sözleri sarfetiyor: “İşten çıkarmaları büyük bir keyifle yaptım.”

PROVAKASYONUN BÖYLESİ: TÜRK BAYRAĞINI YIRTMA GÖREVİ

Ertan, “194 personel usulüz almışlar” diyor: “Belediyede işe gelmeyen, işyerinde uyuşturucu kullanan vardı. Halkın parçası olmak yerine sorun çıkardılar. Karalama kampanyalarında yer aldılar. Personel içindeki müdürlerden biri, altındaki çalışana belediyenin kitaplarının giriş sayfalarındaki Türk bayrağı resmini yırtma görevi vermiş.”