Van kayyumu, Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen, Urartu tarihini aydınlatan arkeolojik kazı çalışmalarını hiçbir gerekçe göstermeden sonlandırdı

Van kayyumu arkeolojik  kazıyı sonlandırdı

Tarih sayfası yazarımız, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar'ın başkanlığında Van’da yürütülen ve Urartu tarihine dair önemli bulguların elde edildiği kazı çalışmaları Van kayyumu tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden sonlandırıldı.

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Van Belediyesi Eş Genel Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, sosyal medya hesabından Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen yapılan kazının iptal edildiğini hatırlatarak duruma tepki gösterdi.
Ertan, destek olduğu için kazı çalışmasının iptal edildiğini belirterek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, “Urartu kazısını iptal etmek ne demek ? Sırf biz müdahil olduk ve destekledik diye Van’ın en eski, en kıdemli ve değerli çalışması iptal ediliyor. Bunun bir izahı yok. Herkes bilmeli ki kayyum Van’ın hafızasına da atanmıştır” ifadelerini kullandı.

Geçen günlerde görevden alınan Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine atanan kayyum, Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarına sağlanan desteği gerekçe göstermeden kesmişti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü ve aynı zamanda kazı başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar ilk işin arkeolojik çalışmalara ulaşım desteğinin kesilmesinin son derece anlamsız olduğunu vurgulamıştı.

2 BİN 700 YILLIK İSKELET BULUNDU

Van Kalesi’nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari yapıların, Urartu döneminde inşa edilen kerpiçlerin benzeriyle tamamlanmasına yönelik çalışmaların yanı sıra, Urartu tarihi, kültürü, yaşam tarzına yönelik bilimsel araştırmalar da yapılıyor. Bu kapsamda Urartuların en büyük yerleşim yerlerinden biri olan alanda yürütülen kazılar sırasında 2 bin 700 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen kadın iskeleti bulunmuştu. Kafatası olmayan hoker durumundaki iskelet (bacakları karına doğru çekik, bir yana yatırılmış) kazı ekibindeki bilim insanları tarafından incelemeye alınmıştı.