Van Ryk THY’ye yetmedi

Sultanlar Ligi’nde 9. haftayı geride bıraktık. Önceki haftalara kıyasla çekişmenin daha düşük, maçların daha tek taraflı olduğu bir haftaydı. Öyle ki 6 maçın oynandığı 13 Kasım günü, galip takımlar maçlarını 3-0’lık sonuçlarla kazandılar, bunu içinde bulunduğumuz sezon ilk kez yaşadık. Ertesi gün, Vakıfbank’tan 1 set alabilen THY bu zinciri kırdı, ancak 9. haftayı kazananların tümünün 3 puan aldığı bir hafta olarak hatırlayacağız.

Haftanın maçı Burhan Felek Voleybol Salonu’ndaki THY, Vakıfbank mücadelesiydi. İlk 3 set bittiğinde Türk Hava Yolları, Vakıfbank’tan toplamda 3 sayı daha fazla almıştı, ancak setlerde Vakıfbank 2-1 öndeydi. Bunun sebebi Vakıfbank’ın uzayan ilk ve üçüncü seti kazanması, THY’nin ise ikinci sette oyun ve skor olarak net bir üstünlük sağlamasıydı. Maçın kırılma anlarını da üçüncü setin ortası olarak görebiliriz. Vakıfbank’ın en büyük silahı Isabella Haak, göğüs ağrıları sebebiyle kenara geldiğinde, maça dönüp dönemeyceği dahi belirsizdi. Ev sahibi bu bölümde, nerede ise harika bir maç çıkaran Van Ryk ile seti alıp gidebilirdi, ancak Vakıfbank, Gabi ve Bartsch-Hackley’in etkili oyunuyla seti 32-30 aldı ve Haak’ın parkeye dönüşüyle rüzgarı arkasına alarak maçı kazandı. İsveçli yıldızın önemli bölümünde kenarda olduğu aynı üçüncü sette, THY’nin sadece 1 blok sayısı alabilmesi de, sette 7 blok sayısı alan Vakıfbank’a boyun eğmelerini beraberinde getirdi. Üstelik bu bloklardan 4’ü Cansu ve Melis’ten geldi. Melis Gürkaynak, üçüncü setin sonunun X faktörüydü adeta. 31-30 iken yaptığı blok onlara seti kazandırdı ve kadrodaki fonksiyonu uzun süredir tartışılan Vakıfbank kaptanı uzun süreden sonra ilk kez bir maça bu kadar doğrudan etki yapabildi. Bu noktada maçın son bölümünde Haak’ın dönüşü kadar Şeyma Ercan’ın aldığı kötü manşetlerin ve üst üste hatalarının da etkisi olduğunu söylemek lazım. Maç bittiğinde en çok üzülenlerin başında muhtemelen THY’nin Kanadalı pasör çaprazı geliyordur. Van Ryk tam 33 sayıyla maçın en skorer oyuncusu oldu.

LİGDE MAKAS AÇILIYOR

Liderin takipçileri Fenerbahçe, Eczacıbaşı ve Galatasaray rakiplerini net üstünlükle mağlup ettiler. Boskovic’in kulüp ve ulusal takımlar dahil çok uzun süre sonra parkeye ayak basmadığı maçta, sezon başından beri kenarda paslanan Jordan Thompson maçın en skorer oyuncusu oldu. Haftanin flaş galibiyeti ise Mert Grup Sigorta’dan geldi. Sezona oldukça iyi başlayan Sarıyer Belediyesi’ni 3-0 mağlup ettiler. Sarıyer için son 2 maçta alınan 3-0’lık mağlubiyetler onlar için pembe rüyanın da sona erdiği anlamına geliyor. Ajcharaporn, Chatchu-on ve Crncevic’in oldukça etkisiz bir performans gösterdiği maçta, bu üçlü sadece 24 sayı üretip, ancak ve ancak 5 kazan/kaybet dengesi ile oynayınca mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Tabii Mert Grup tarafında haftanın performanslarından birisini veren Dominikli Gaila Gonzales’i es geçemeyiz. Toplamda 22 sayı ile oynayan pasör çaprazı haftanın oyuncularından biriydi. Gonzales, Dominik Cumhuriyeti’nin, 2020 Olimpiyatları’nda çeyrek final oynayan takımının da bir parçasıydı ve bu sezonun hiç de fena performans vermeyen oyuncularından.

Sultanlar Ligi sıralaması bu sezon tam ortadan ikiye kesilmiş gibi. İlk 7 takımın en altında, 6 galibiyet 3 mağlubiyet ve 17 puanla Mert Grup Sigorta yer alırken, son 7 takımın en üstünde 3 galibiyet, 6 mağlubiyet ve 10 puanla Aydın B.Şehir Bld. Yer alıyor. Bu sezon CEV Challenge Cup’ta mücadele edecek Aydın, Nilüfer Belediye ve kupanın geçen sezonki şampiyonu Yeşilyurt’un durumu pek iyi görünmüyor. Hazır sözü açılmışken, Avrupa’nın iki numaralı kupası CEV Cup’ta, Eczacıbaşı’nın bugün sahne alacağını söyleyelim. Kaplanlar, Sırbistan takımı Zeleznicar ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Şampiyonlar Ligi maçları ise gelecek hafta başlıyor.

VOLEYBOL YAYINCILIĞI

Voleybol yayıncılığı ve televizyondan yayınlanan voleybol maçlarının sayısında gözle görülür bir gelişme olduğunu itiraf etmeliyiz. Ancak bu konuda işin TRT tarafında hala anlaşılmaz işlere imza atılıyor. Bilindiği gibi voleybol maçlarını 3 grup platformda izlemek mümkün. Misli.TV, TRT ve kulüp televizyonları. Maçların önemli bir kısmı Misli.TV’nin YouTube kanalından izlenebiliyor. Geçtiğimiz sezonla karşılaştırıldığında maçlarda spiker görevlendirmeye başlayan ve kalitede artış yakalayan Misli için eleştiriler görüntü kalitesi ve kamera sayısı ile ilgili. Zaman zaman tek kamerayla yayınlanan maçlarda GDS anlarında, kamera skorborda odaklanmak zorunda kalıyor ki bu, 2021 modern yayıncılığında oldukça amatör bir durum. Ancak kurumun bu gelişme çizgisiyle 1-2 sezon sonra çok daha iyi bir yerde gelebileceğini söylemeliyiz. Tabii, TVF Medya İletişim Yönetmeni, Murat Yücekök’ü, TVF’nin takımının antrenörü Guidetti’nin Vakıfbank’ının maçlarında yorumcu olarak kullanmak çok da objektif değerlendirmelere yol açmıyor. Hatta, spikerlerin, kendisinden daha fazla, oyunla ilgili yorumlar yaptıklarını söyleyebiliriz.

Gelelim işin TRT tarafına. TRT her hafta ligden 1 veya 2 maça TRT Spor Yıldız kanalında yer veriyor. Bu maçların hangi kriterlere göre seçildiği hakkında pek bir fikrimiz yok. Galatasaray – Nilüfer Bld. bu hafta seçtikleri maçtı ve haftanın en çekişmeli geçmesi beklenen (ve öyle olan) THY – Vakıfbank maçını es geçtiler. Herhangi bir haftanın en önemli maçı eğer TRT ekranlarından yayınlanmayacaksa, devlet televizyonunun bu ligin yayınlarına yer vermesinin mantığını sorgulamadan geçemiyoruz.

Bu haftanın son notu, Dünya Kulüpler Şampiyonası biletleri Pazartesi günü piyasaya çıktı. Bu önemli organizasyona, Ankara’da yerinde şahit olmak için biletinizi almanızı öneriyoruz.

***

• Haftanın Takımı: Mert Grup Sigorta
• Haftanın Oyuncusu: GaIla Gonzales–KIera van Ryk
• Haftanın Maçı: THY-Vakıfbank