Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Beyrut'taki patlamayı "Kanal İstanbul'un Türkiye için stratejik güvenlik meselesi olduğu" şeklinde yorumladı. İBB yanıt olarak kaptanlarla yaptığı röportajı paylaştı.

Varank, patlamayı Kanal İstanbul'a bağladı; İBB yanıt olarak kaptanlarla yapılan röportajı paylaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Beyrut'taki patlamayı "Kanal İstanbul'un Türkiye için stratejik güvenlik meselesi olduğu" şeklinde yorumlamasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sosyal medya hesabından kaptanlarla yapılan röportaj paylaşıldı.

Varank, amonyum nitrat taşıyan geminin 6 yıl önce İstanbul Boğazı'ndan geçtiğini söyleyerek faciayı Kanal İstanbul'un gerekliliğine bağladı.

Bakan'ın açıklamasının ardından İBB TV tarafından yapılan 'Kanal İstanbul'u tecrübeli kaptanlara sorduk' videosu İBB'nin Twitter hesabından paylaşıldı.

Videoda yer alan kaptanların ortak görüşü yük taşımada İstanbul Boğazı'nın tercih edileceği yönünde. Tecrübeli bir tanker kaptanı "Kati şekilde İstanbul Boğazı'ndan geçmeyi tercih ederim" dedi.

Baş Klavuz Kaptan Saim Oğuzülgen ise "Gemilerin, tankerlerin Kanal İstanbul’dan emniyetle geçeceğini hiç kimse söylemesin. Bilakis tehlike daha büyük boyutta." ifadelerini kullandı.

Varank, yaptığı açıklamada, "Hepimizin yüreğinin yandığı patlamaya neden olan 2750 ton amonyum nitrat, 6 sene önce Beyrut’a giderken İstanbul Boğazı’ndan geçti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarla üzerinde durduğu Kanal İstanbul basit bir konu değil, Türkiye için stratejik bir güvenlik meselesidir" demişti.