TBMM’de ekim ayı içerisinde görüşülmesi gereken Varlık Fonu Denetim Raporu, halen Meclis’e sunulmadı. Meclis’in çiğnendiğini söyleyen CHP’li Engin Altay, Erdoğan’a, “Neyi kaçırıyor, neyi gizliyorsun?” diye sordu.

Varlık Fonu asla kural tanımıyor

HABER MERKEZİ

Türkiye Varlık Fonu’nun “Kanun tanımaz” bir kurum haline dönüştüğünü ifade eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Varlık Fonu’nun kanuna uygun şekilde denetlemek nedense mümkün olmuyor” dedi. Kanuna göre Ekim ayı içerisinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gereken denetim raporunun halen ortada yok.

Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, Türkiye Sigorta, Borsa İstanbul, Türk Şeker, ÇAYKUR, BOTAŞ, Türk Hava Yolları, PTT ve Milli Piyango da dahil çok sayıda kurumu bünyesinde barındıran ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Varlık Fonu’nun varlığının 2 trilyon 169 milyar TL olduğunun altını çizen Altay, “Kanun bunun denetimini öngörüyor ve denetim raporlarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesini öngörüyor” diye konuştu.

NEYİ KAÇIRIYORSUN?

6741 sayılı Varlık Fonu Kanunu’nun 6’ncı maddesinde, denetim raporlarının Ekim ayı içerisinde Meclis’te görüşüleceğinin belirtildiğini ifade eden Altay, “Rapor halen gelmedi. Erdoğan’a soruyorum, neyi kaçırıyorsun, ne saklıyorsun, ne gizliyorsun?” ifadelerini kullandı.

YALNIZCA YÜK GETİRİYOR

TBMM’nin iradesinin Varlık Fonu tarafından çiğnendiğini savunan Altay, şunları kaydetti:

“Kanunlarda, Varlık Fonu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkez Bankası, Afet Sigortaları Kurumu gibi dokuz kurumun TBMM’de denetlenmesi öngörülüyor. Ama bu denetimler bir türlü yasalara uygun yürümüyor. TBMM birilerinin kafasına göre hesap vereceği bir kurum değildir, olmaması gerekir. TBMM Başkanı, TBMM’nin denetim hakkını ve itibarını korumalıdır. Milletin kör kuruşunun hesabını sormak TBMM’nin asli görevidir ama Varlık Fonu yine kanunu tanımadı, yine zamanında hesabını veremedi. Türkiye’ye bir kuruş katkısı da yok. Bu haliyle Türk halkına sadece ve sadece yük getiriyor."