Varlık Fonu’na ek denetim talebi

Hüseyin ŞİMŞEK

Kamunun en çok gelir getiren işletmelerini bünyesinde toplayan ve başında Erdoğan’ın bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Sayıştay tarafından denetlenmesi istendi. Muhalefet, fonun dış kaynak sağlamak amacıyla kullanıldığını ifade etti, işletmelerin yok pahasına özelleştirileceğini vurguladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri tarafından fonun denetimi sonrası hazırlanan muhalefet şerhinde, Varlık Fonu’nun yapısı eleştirildi. Görüş yazısında, “Yönetim Kurulu üyelerinden sadece genel müdür Arda Ermut’un toplantıya katılması, yönetim kurulu üyelerinden diğerlerinden hiç birisinin Komisyon’daki toplantıya katılmalarının nedeni anlaşılamamıştır” denildi.

Cumhurbaşkanı’nın başında bulunduğu bir kuruluşun Cumhurbaşkanı tarafından atanan Devlet Denetleme Kurulu çalışanlarınca denetlenmesinin sakıncalı bir durum olduğu vurgulanan yazıda ayrıca, “TVF’nin ve bünyesinde bulunan kuruluşların büyüklükleri ve işlem hacmi dikkate alındığı takdirde sadece 47 gün süren söz konusu denetim faaliyeti tarafımızca yetersiz görülmektedir. Bu yapısıyla denetim her zaman gecikmeli ve eksik olarak yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay’ın, Varlık Fonu’nun tamamını denetlemesi istenen CHP’nin yazısında, “Çoğu hukuki mevzuattan, vergi ve yükümlülükten muaf tutulması ve aynı zamanda gerçekleştireceği yatırım ve işlemlere yönelik somut bir hedef ortaya koymamış olması, fonun ileride yapacağı faaliyetlerin meşruiyetini ve denetimini zorlaştırmaktadır” denildi.

TVF DERHAL KAPATILMALI

HDP’li milletvekilleri tarafından kaleme alınan yazıda ise başta BOTAŞ olmak üzere Varlık Fonu bünyesinde bulunan çok sayıda işletmenin özelleştirmeye hazırlandığı ifade edildi. BOTAŞ’ın borçsuz hale getirilerek satışa hazırlandığı iddialarına yer verilen yazıda, şunlar kaydedildi: “TVF, sermayenin kayırmacılık ve yandaşlıkla tekelleşmesi sürecinde aktif bir rol oynamaktadır. Kamu yararı ilkesiyle çalışmayan, iktidarın paralel hazinesi konumunda olan, Cumhurbaşkanı’nın ekonomideki eli gibi faaliyet gösteren, batık yandaş şirketleri politik saiklerle kurtarma fonu olarak icraatlarda bulunan, İstanbul Finans Merkezi’ne ortak olmaya girişen TVF, kapatılmalı.”