AKP'li vekillerin Meclis'e sunduğu yasa teklifinde Varlık Fonu'na sınırsız borçlanma yetkisi verilmesi ön görülüyor. Teklifi değerlendiren Prof. Dr. Konukman, "Paralel Hazine, esas Hazine’den daha büyük bir güç sahibi olacak" dedi

Varlık Fonu’na 'sınırsız' borçlanma yetkisi veren teklif Meclis'te

Havva GÜMÜŞKAYA

AKP’li milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına sunulan 40 maddelik teklifte yer alan Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin sınırsız borçlanma yetkisi içeren düzenleme tepki çekti.

AKP’nin Meclis’e sunduğu Bankacılık Kanununa ilişkin değişiklik teklifinde yer alan ilgili maddeye göre Varlık Fonu'nun ‘borçlanmada kredi sınırlamalarına tabi olmaması’ öngörülüyor. Konu ile ilgili BirGün’e değerlendirme yapan ekonomi profesörü Aziz Konukman, iki tane borçlanma otoritesinden bahsederek Hazine’nin borçlanmasının önüne geçen 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a işaret etti.

Bu kanunun 5’inci maddesi ile Hazine’nin borçlandırılmasının sınırlandığını belirten Konukman, “Hazine bile sınırlandırmaya tabii olurken Varlık Fonu’na hiç bir sınır tanınmaması dehşet bir olay” dedi.

"Paralel Hazine daha büyük bir güç sahibi olacak"

Varlık Fonu’nun kuruluş aşamasında ‘Paralel Hazine’ tanımını yapan Konukman, “Paralel Hazine, dedik ama Paralel, esas Hazine’den daha büyük bir güç sahibi olacak. Bunun ekonomimize getireceği yükün etkisini ben artık tahmin bile edemiyorum. Çünkü bu borçlanmaların eninde sonunda ödeyicisi halk! Bütçe işlevsiz hâle getirildi. O zaman neden bütçe hazırlanıyor?” ifadelerini kullandı.

Teklif ile Varlık Fonu’nun alt fonlarının da borçlanmasının önü açılıyor. Bunula birlikte akıllara Varlık Fonu’nun, İstanbul Finans Merkezi inşaatı projesinin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmının 1,67 milyar TL karşılığında devralması geldi.

2016’da kurulan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin başında Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Tayyip Erdoğan bulunuyor. Dahası Türkiye Varlık Fonu’nun başkan vekilliğini ise Erdoğan’ın damadı ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yürütüyor.

Türk Hava Yolları, Ziraat Bankası, Halk Bank, BOTAŞ ve PTT’nin Türkiye Hazinesi’ne ait hisseleri fona devredilmişti.