Varoufakis, İstanbul’da

Yanis Varoufakis, Kadir Has Üniversitesi’nin davetlisi olarak yarın yapılacak bir söyleşiye katılacak. “AB ve neoliberalizmin geleceği”, “Yeni Yeşil Düzen’ kapitalizmi kurtarabilir mi?”, “DiEM25 ve Avrupa demokrasisi” başlıklarıyla gerçekleştirilecek söyleşide açılış konuşmasını Özgür Orhangazi yapacak. Saat 16.00’da başlayacak söyleşi İngilizce olacak, Türkçe simultane çeviri yapılacak.

Yanis Varoufakis kimdir?

Varoufakis, Yunanistan’da SYRIZA hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 1961 yılında doğan Varoufakis başkent Atina'daki Moraitis Okulu'nda matematik ve istatistik eğitimi aldıktan sonra 1987 yılında İngiltere'nin köklü eğitim kurumları arasında gösterilen Essex Üniversitesi'nde ekonomi doktorasını aldı.

1988 yılında, Cambridge Üniversitesi'nde bir yıl geçiren 54 yaşındaki Varoufakis, 1989 yılından 2000 yılına kadar Sydney Üniversitesi İktisat Bölümü'nde İktisat Kıdemli Öğretim Görevlisi olarak dersler verdi. 2000 yılına gelindiğinde Atina Üniversitesi İktisat Teorisi Profesörü olan Varoufakis, 2002 yılında, Ekonomi Atina Doktora Programı Üniversitesi'ni (UADPhilEcon) kurdu ve bu kuruluşu 2008 yılına kadar yönetti.

Ocak 2013'ten itibaren Texas Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Lyndon B. Johnson Okulu'nda ders veren Varoufakis, Ocak 2015 genel seçimlerinde, SYRIZA partisinin iktidara gelmesinin ardından Yunan parlamentosuna seçildi ve 27 Ocak 2015 tarihinde Aleksis Çipras'ın yeni hükümetinde Maliye Bakanı olarak göreve başladı.