Vartinis 29 yıldır yanıyor
Muş’un Korkut ilçesinde Öğüt ailesi, evleri yakılarak katledildi. (Fotoğraf: MA)

Kayhan AYHAN

Muş'un Korkut ilçesi Vartinis (Altınova) Beldesi’nde Öğüt ailesinin evlerinin ateşe verilerek katledilmesi ile ilgili davaya bugün devam edilecek. Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 14.00’da görülecek duruşma öncesi adalet çağrısı yapıldı.

BirGün’e konuşan davanın avukatı Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, "29 yıllık adalet arayışı devam ediyor. Adalete ulaşmak için büyün engeller seferber ediliyor. Soruşturma ve kovuşturma süreci bu şekilde yürüdü. Şimdi ise ceza sorumluluğu tespit edilen sanık yakalanmıyor yakalanamıyor. Vartinis 29 yıldır yanıyor. Biz adaletin gelmesini talep ediyoruz. Adalet gelinceye kadar mücadelemizden geri durmayacağız" ifadelerini kullandı.

3 Ekim 1993 tarihinde “örgüte yardım ve yataklık ettikleri’’ iddiasıyla evlerinin ateşe verilmesi sonucu Öğüt ailesinden 7'si çocuk 9 kişi yakılarak katledildi. O gün amcasının evinde kalan ve olaydan şans eseri kurtulan ailenin büyük kızı Aysel Öğüt'ün 2003 yılındaki şikayeti üzerine başlayan soruşturma sonrası 2013 yılında dava açıldı. Güvenlik sebebiyle Kırıkkale'de görülen davanın 10 Haziran 2015'te yapılan duruşmasında, savcı, toplamda tüm sanıklara 180 yıldan 225 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi. 1 Mart 2016'daki duruşmada ise tüm sanıklar beraat etti. Aysel Öğüt'ün itirazı sonrası dosya Yargıtay'a taşındı. 26 Ocak 2021 tarihinde Yargıtay 1. Daire, temyiz edilen dava dosyasını inceledikten sonra sanıklar Turhan Nurdoğan, Hanifi Akyıldız, Şerafettin Uz hakkındaki beraat kararını onadı. Yargıtay, sanık Bülent Karaoğlu hakkındaki beraat kararını, operasyonda sorumlu olduğu gerekçesiyle bozdu. Yargıtay'dan dönen davanın ilk duruşmasında mahkeme Bülent Karaoğlu hakkında tutuklama kararı verdi. Ancak aradan geçen zamana rağmen sanık tutuklanmadı.