Vartinis Katliamı Davası’nda ‘kırmızı bülten’ talebi

Haber Merkezi

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993 yılında aynı aileden 7’si çocuk 9 kişi katledilmişti. Vartinis Katliamı’na ilişkin açılan dava duruşması Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya katliamdan sağ olarak kurtulan Aysel Öğüt ve ailenin yakınları katıldı. Dava avukatları duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılım sağladı. Kimlik tespiti ardından dava avukatlarından Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, söz aldı.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan sanık Karaoğlu’na yönelik etkin bir arama kararı gerçekleştirilmediğini dile getiren Karaçelik, “Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi bu adamın kaçması için imkân yarattı. 9 tane insan yakılarak, öldürüldü. Vefat eden şahısların tek akrabası orada oturan kişilerdir. Adalet Bakanlığı’ndan yargıya kadar herkesin ihmali var. Kırmızı bülten çıkarmak için usulde engel bulunmamaktadır. Etkin bir soruşturma, etkin bir araştırma oluşturulsun. Sanığı huzurunuza getirmek yerine savunmasını İstanbul’dan talimatla aldınız. Bu şahsı neden huzura çıkarmıyorsunuz? Katalog suç olduğu halde ilk yargılamada tutuklama yapılmadı. İmza tedbiri önce konuşulup, sonra kaldırıldı. Tüm bu göstergeler cezasızlık politikasının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti sanık Bülent Karaoğlu hakkında kırmızı bültenle aranması hususunun celse arasında değerlendirilmesine ve celse arasında gerekli işlemlerin tesis edilmesine karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 20 Ekim’e erteledi.