Vartinis Katliamı’nda 28 yıl sonra tutuklama emri

Haber Merkezi

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde 3 Ekim 1993’te aynı aileden 7’si çocuk 9 kişinin öldürüldüğü Vartinis Katliamı'na ilişkin davanın tek sanığı hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

Yargıtay’ın dosyayı bozma kararının ardından dava Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın tek sanığı Bülent Karaoğlu, mazeret göstererek duruşmaya katılmadı.


Ailenin sağ kalan tek üyesi Aysel Öğüt, sorumluların cezalandırılmasını talep ederek "Ben yıllardır mahkeme salonlarına gidip geliyorum gidip geliyorum. Daha da uzamasını istemiyorum. Sanık en ağır cezayı hak etmiştir" dedi.

Aysel Öğüt’ün avukatı Kadir Karaçelik ise davanın zamanaşımına uğrayacağı tehlikesine vurgu yaptı. Karaçelik, "Yargıtay’ın verdiği bir bozma kararı var ve bu karar yalnızca bir sanıkla sınırlı. Etkin bir soruşturma yapılmadı ve dolayısıyla etkin bir kovuşturma da yapılmıyor. Bütün aşamalara dair delilleri toplarken bir yandan da bu davanın ‘zamanaşımına uğrayacağını’ düşünüyoruz. Ulusal mevzuat açısından bu ayrıca bir problem" diye konuştu. Sanığın tutuklanmasını talep eden Karaçelik, yargılamanın hızlı, sağlıklı ve pratik bir şekilde ilerlemesi için gerekli bütün tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Karaçelik, sanığın tanıklara baskı kurduğunu ve ifadelerini değiştirmelerini istediğini belirterek, "Delilleri karartma girişimi zaten daha önce ispatlanmıştı.

Yargıtay da zaten mahkûmiyet kararı verilmesi için kararı bozdu. Tutuklama için daha ne bekliyorsunuz?" diye sordu.

Sanık avukatı Emin Delihasanoğlu ise katliamın tek sorumlusunun Karaoğlu olmadığını söyledi. Mahkeme heyeti sanığın tutuklanmasına karar vererek davayı 4 Kasım’a erteledi.