Varyant kâbusu sürüyor

HABER MERKEZİ

Koronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılırken ülkeler önlem üzerine önlem açıklıyor. Varyantın yayılımını durdurmak için 14 Ocak’a kadar kapanan Hollanda, ek önlemler de açıkladı. Buna göre, 22 Aralık itibariyle AB ve Schengen bölgesi dışından Hollanda’ya seyahat edecek 12 yaşından büyük tüm yolcular, negatif test sonucunu ibraz etmek zorunda olacak. İngiltere’nin de içinde bulunduğu çok yüksek riskli ülkelerden Hollanda’ya gelen yolcular için 10 günlük zorunlu karantina uygulanacak. Çok yüksek riskli ülkelerden gelen yolcular, aşı pasaportuna sahip olsalar dahi zorunlu karantinaya girecek.

DAVOS ERTELENDİ

İsviçre hükümeti, Omicron varyantı nedeniyle evden çalışmayı zorunlu hale getirdi. Ülkede dün itibarıyla barlar, spor müsabakaları ve spor salonları dahil çoğu kamusal alan, yalnızca iki doz aşı olduğunu kanıtlayabilen kişilere açık olacak.

17-21 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin kayak merkezlerinden Davos’ta yapılacak Dünya Ekonomik Forumu da ertelendi. Forum’dan yapılan açıklamada, mevcut pandemi koşullarının yüz yüze görüşme gerçekleştirmeyi son derece zorlaştırdığı belirtildi. Dünya Ekonomik Forumu’nun yaz başında yapılması planlanıyor. Forum toplantıları dijital ortamda gerçekleştirilecek. Covid-19 salgını nedeniyle Forum’un yıllık toplantısı geçen yıl da önce Singapur’a kaydırılmış, sonrasında tamamen iptal edilmişti.

Avusturya’da Avrupa’nın tanıdığı aşılardan olmayanlar, ülkeye karantina şartıyla alınacak. İki aşılı olanlar ayrıca negatif PCR test sonucu vermek zorunda. Aksi halde onlar da kamu hizmetlerinden yararlanamayacak; restoran, bar, sinema gibi yerlere giremeyecekler. Yeni kurallar dün yürürlüğe girdi.
Danimarka’da yeni kısıtlamalar geldi; tiyatro, sinema, eğlence mekânları, spor yerleri kapatıldı. Restoranlar en geç 23.00’e kadar açık olacak. Kısıtlamalar ocak ayı ortasına kadar sürecek. İngiltere’de Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ederken günlük vaka sayısı 15 bine yaklaştı. Başkent Londra’da olağanüstü hal ilan edildi. Fransa’da üçüncü doz aşıyı alma süresi 4 aya indirildi, 5-11 yaşındaki çocukların aşılanmasına başlandı. Tüm resmi yeni yıl kutlamaları ve toplu etkinlikler iptal edildi.

TÜRKİYE KIRMIZI LİSTEDE

İsrail ise 10 yeni ülkeyle seyahat yasağını genişletti. İsrail hükümeti, ‘kırmızı ülkeler’ listesine ABD, Kanada, İtalya, Almanya, Belçika, Macaristan, Fas, Portekiz, Türkiye ve İsviçre’yi de aldı. Yasak, yarın gece yarısından sonra yürürlüğe girecek.