Omicron’un aşıya karşı daha dayanıklı ve daha hızlı bulaşan iki alt varyantı Türkiye’de yaygın hale gelmeye başladı. Prof. Dr. Pala, omicron varyantına karşı geliştirilen aşıların ülkeye ne zaman geleceğini sordu.

Varyant yayıldı, aşılar belirsiz

Sibel BAHÇETEPE

Koronavirüs günlük vaka sayıları 16 binlerin üzerinde seyrederken, sonbahara doğru vaka sayısının daha da artacağı endişesi yaşanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaparak “Bakanlık, omicron varyantına karşı geliştirilen aşıları Türkiye’ye ne zaman getirecek?” diye sordu. Pala, aşılamanın da yetersiz olduğuna dikkat çekerek, okullar açılmadan 12 yaş altı çocukların da mutlaka aşılanması gerektiğini kaydetti.

ÖLÜMLERDE DE ARTIŞ VAR

Prof. Pala, koronavirüs tablosundaki son duruma ilişkin BirGün’e yaptığı değerlendirmede “Dünyadaki verilerden yola çıkarak konuşabiliyoruz çünkü Sağlık Bakanlığı çok az veri açıklıyor ve açıkladığı verinin de kapsamı dar. Örneğin test sayısını bile bilmiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) haftalık açıkladığı rapora göre, son 4 haftadır vaka sayılarında küresel bir yükseliş var” dedi.

Bu artışın ölümlere de yansıdığını ifade eden Pala, DSÖ’nün Omicron’un BA.4 ve BA.5 varyantlarına dikkat çektiğini söyledi. Pala, “DSÖ özellikle batıda baskın olan BA4 ve BA5 varyantlarının yakından izlenmesi gerektiğini öneriyor. Hindistan’da da BA. 2. 75 ağırlıklı olarak karşımıza çıkmaya başladı. Türkiye’de de BA. 4 ve BA.5’in ön plana çıktığını görüyoruz” değerlendirmesini yaptı. Bakanlığın 4-10 temmuz haftası verilerinde, günlük ortalama vaka sayısının 16 binleri geçtiğini anımsatan Prof. Pala, 1 ay öncesine göre vaka sayısının 15 katına çıktığını ancak toplu taşımada maske getirme girişimi gibi adımların dahi gündeme getirilmediğini anlattı.

Prof. Dr. Kayıhan PalaProf. Dr. Kayıhan Pala

BULAŞMA SÜRESİ UZADI

“Bakanlık Omicron varyantına karşı geliştirilen aşıları ne zaman Türkiye’ye getirecek?” sorusunu yönelten Pala, özetle şöyle devam etti: “Son dönem etkili olan Omicron varyantının alt tipleri BA. 4 ve BA.5’in aşılı olmaktan daha fazla kaçtığını biliyoruz. Yani aşılı olsanız bile hastalığa yakalanabiliyorsunuz. Dolayısıyla herhangi bir aşı üzerinden değil, hangi aşılar omicrona karşı hazırlanmışsa ve bunlar gösterilmişse o aşıların tedarik edilmesi ile ilgili yol izlenmeli. İvedi olarak bunun gündeme getirilmesi gerek. Şu ana kadar bakanlık bunu hiç gündeme getirmedi. Yeni yapılan araştırmalar hastalığın bulaşma riskinin iki haftaya kadar uzadığını da gösteriyor. Yazın kapalı ortamlardan daha fazla kaçmış durumdayız, buna rağmen böyle bir dalga ile karşı karşıyaysak o zaman sonbaharda yeni bir dalga ile karşı karşıya kalabiliriz. Türkiye’de 12 yaş altı çocuklar için henüz bir aşılama başlatılmadı. Bunun ivedi olarak yapılması gerek. DSÖ, 6 ayın üzerindeki çocukların da aşılanmasını öneriyor. Sağlık Bakanlığı hangi aşı grubunda hangi aşıları yaptığına ilişkin kapsamlı bir açıklama da yapmış değil. Bakanlığın sayfasından uygulanan aşı oranlarına baktığımızda 3 doz aşı uygulanan kişi sayısı 27 milyon 862 bin gözüküyor. 3 doz aşı yüzde 33 civarında gözüküyor. 3 doz neyin üç dozu bunu bilmiyoruz. Aşılama oranları hâlen çok düşük.”

AŞILAMA ÖNEMLİ

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, aşılanmanın önemine dikkat çekerek, özetle “Aşı toplumsal bağışıklık anlamında çok önemli katkılar sağladı. Büyük ihtimal bu sayede enfeksiyon bu hafif haline evrildi. Genel anlamda şu anda bile aşılılara göre aşısızlarda enfeksiyon daha ağır belirtilerle ve uzun seyir gösteriyor” ifadelerini kullandı.