Salgın boyunca birçok veriyi gizleyen Sağlık Bakanı Koca, ülkede Omicron varyantına rastlanılmadığını açıkladı. Prof. Dr. Adıyaman ise Bakan Koca’ya “Bir şey bulmak için önce aramak lazım” diye yanıt verdi.

Varyant yayılıyor, bakanlık izliyor

İsmail ARI

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, koronavirüs salgını nedeniyle ülke genelinde yaklaşık 77 bin yurttaş yaşamını yitirdi. Her gün yaklaşık 200 yurttaşın yaşamını yitirirken salgının başından bu yana 8 milyon 350 binden fazla yurttaşın da Covid-19 testi pozitif çıktı.

Birçok ülkede ise endişe yaratan ve Afrika kıtasında ortaya çıkan Omicron adı verilen yeni Covid-19 varyantı görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) varyantı "endişe verici" olarak sınıflandırırken mevcut aşıların etkili olup olmadığını tespit etmek için incelemeler başladı.

Uzmanlar ise Omicron varyantına karşı önemli uyarılarda bulunuyor. Toplum sadece yüzde 60’ının iki doz aşılı olduğunu vurgulayan uzmanlar, milyonlarca yurttaşın üçüncü doz aşısını olması gerektiğini belirterek kritik bir sürece girildiğini vurguluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Omicron varyantına rastlanmadığını iddia etse de Omicron varyantının tespit edildiği Belçikalı kadının, Mısır’dan Türkiye aktarmalı olarak ülkesine döndüğü açıklandı.

ÖNCE ARAMAK LAZIM

Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Omicron varyantını BirGün’e değerlendirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Türkiye’de Omicron varyantına rastlanmamıştır” açıklamasını da tepki gösteren Adıyaman, “Bir şey bulmak için önce aramak lazım. Aramazsanız bulamazsınız zaten. Bakan Koca, ‘Delta varyantı yok’ diye açıklama yapmıştı ama daha sonra ülkedeki vakaların yüzde 90’ının delta varyantı olduğu açıklandı. Zaten zayıf olan pandemiyle mücadele daha da zayıfladı. Filyasyon yapılmıyor. Okullarda testle yapılmıyor. Aşı yaptırmayan yurttaşların oranı çok yüksek ve yurttaşlar aşıya ikna edilmiyor. Sağlık Bakanlığı bununla uğraşmıyor bile” ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA İTİRAF ETTİ

Toplumun ölümlerini kanıksadığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu atmosferi bilinçli olarak yarattığını da vurgulayan Prof. Dr. Adıyaman, “Yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğu aşısız. Etkili bir aşı kampanyası yürütülmeli. TTB, uzmanlık dernekleri ve yerel yönetimler ile işbirliği yapılmalı. Aylar önce ölüm sayılarının eksik açıklandığını söyledi. Bakan Koca da geçtiğimiz gülerde ölüm sayılarının eksik açıklandığı itiraf etti. Koca, bir an önce istifa etmeli. Böyle devam edilirse bu kış salgın açısından çok ağır geçecek” diye konuştu.

BİRÇOK ÜLKEYE YAYILDI

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarının güvenilir olmadığını ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise “Varyantla ilgili bilgilerimiz çok sınırlı. Şuana kadarki veriler bu varyantla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapılabilecek ölçüde değil. Peki biz bu varyantı neden önemli bir biçimde izliyoruz? Çünkü çok sayıda mutasyonun varlığı ile oluşan bir mutasyon olduğu için daha hızlı yayılma ve mevcut aşılardan kaçabilme potansiyeli var. Daha önceki mutasyonları yaratan varyantların bir bölümü bu varyantta bu araya geldi. Biz bu varyantın varlığını ve ne kadar zamanda yayılacağını konuşurken şimdiden dünyanın birçok ülkesine hızla yayıldı” dedi.

ZOR GÜNLER KAPIDA

Bu kışın, hatta bahar aylarıyla birlikte önümüzdeki 6-7 ayın zor geçeceğini belirten Prof. Dr. Pala, sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemi ciddi bir şekilde sürüyor. Günde 200’ün üzerinde insanı kaybediyoruz ve bunlar önlenebilir ölümler. Bir yandan yurttaş üstüne düşeni yapmalı bir taraftan da Sağlık Bakanlığı üstüne düşeni yapması için zorlanmalı.”

varyant-yayiliyor-bakanlik-izliyor-949586-1.

***

Ülkeler yeni tedbirler alıyor

Dünyanın gündemi Omicron varyantı:

• İngiltere’de yeni varyant sonrası üçüncü doz aşının hızlandırılması gündemde.

• Japonya yeni koronavirüs varyantı nedeniyle yabancı ziyaretçilere sınırlarını kapattı.

• İtalya’da koronavirüsün Omicron varyantı tespit edilen ilk kişi, aşı yaptırdığını ve hastalığı hafif semptomlarla geçirdiğini söyledi.

• Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Omicron varyantı nedeniyle ülkesine ve bazı Afrika ülkelerine uygulanan seyahat kısıtlamalarını kınadı.