2014’ten beri AKP ile fiili bir ittifak sürdüren Vatan Partisi, aldığı yeni MYK kararlarında bir süredir eleştirdiği iktidar partisi ile yol ayrımına geldiğinin ilanı niteliğinde ifadelere yer verdi. Kararda, “Ak Parti’nin Türkiye’yi tek başına yönettiği dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz. AK Parti iktidarının Atlantik sistemine uyum gösteren ve Üretim Devrimine yan çizen çözümsüzlüğüne ortak olmayacağız” denildi.

Vatan Partisi’nden bir ‘gemiyi terk’ işareti daha: AKP yan çizdi, ortak olmayacağız

Cumhur İttifakı’nın gayrı resmi ortağı Vatan Partisi, açıkladığı MYK kararları ile AKP ile yol ayrımına geldiğine ilişkin bir işaret daha verdi. “Ak Parti’nin Türkiye’yi tek başına yönettiği dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz” denilen kararda, “AK Parti iktidarının Atlantik sistemine uyum gösteren ve Üretim Devrimine yan çizen çözümsüzlüğüne ortak olmayacağız” ifadelerine de yer verildi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek başkanlığında 6 Ağustos'ta toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) aldığı kararlar açıklandı. Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı ve beraberindeki parti yöneticilerinin düzenlediği basın toplantısında, alınan kararlar kamuoyu ile paylaşıldı.

“Dünya, bölge ve ülke durumuna toplam olarak baktığımız zaman, Türkiye İstiklal Savaşı ve Cumhuriyet Devriminden sonra ilk kez devrim koşullarına girmiştir” denilen kararlarda, “Vatan Savaşı ve Üretim Devrimi süreci”nin, Vatan Partisi’nin kuracağı iddia edilen “Üreticilerin Millî Hükümeti”yle hedefe ulaşacağı savunuldu.

ERDOĞAN’A DEĞİNMEDEN ELEŞTİRİ

Çözüm sürecinin bitirilmesiyle birlikte AKP ile fiili bir ittifak halini uygulamaya koyan Vatan Partisi, MYK kararlarında AKP’ye desteğin sonuna gelindiğini ilan eder nitelikte ifadelere yer verdi. Buna karşın kararlarda cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve Erdoğan’a yönelik olumlu-olumsuz herhangi bir ifade kullanılmaması ise dikkat çekti.

Kararlarda şu ifadeler yer aldı:

Sistem içi çözümler geçersizdir. Ak Parti’nin Türkiye’yi tek başına yönettiği dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Vatan Partisi’nin merkezinde olduğu Üreticilerin Millî Hükümeti biricik çözümdür ve kaçınılmazdır. Seçime giden süreçte ABD’nin kaos tertiplerine geçit vermeyeceğiz. FETÖ ve PKK/HDP terör örgütleriyle hiçbir zaman aynı cephede yer almayacağız. Altılı Masa denen Biden İttifakının FETÖ ve PKK’yı hapishaneden kurtarma ve yeniden Devlet yönetimine alma planlarını kesinlikle bozacağız. Diğer yandan AK Parti iktidarının Atlantik sistemine uyum gösteren ve Üretim Devrimine yan çizen çözümsüzlüğüne ortak olmayacağız. Milletin ve Üreticilerin iktidar seçeneğini oluşturacağız. Bu amaçla milletimizin bütün güçleriyle birlikte hareket etmeye hazırız.

Vatan Partisi'nin aldığı kararlar, partinin yayın organı Aydınlık gazetesinin bugünkü manşetinde de yer aldı.

NE OLMUŞTU?

AKP’nin 17-25 Aralık operasyonları sonrasında Gülen cemaati ile ittifakını sonlandırması, ardından 2014 yılındaki seçim sürecinde çözüm sürecinin bitirilmesi, Perinçek gurubunu AKP’ye yakınlaştırmıştı.

İktidarın Avrasyacı çizgide hareket ettiğini savunarak desteğini sürdüren Perinçek grubu, son bir yılda ise iktidara yönelik artan eleştirilerini kamuoyu ile paylaşmaya başlamıştı.

Hatta Perinçek, Erdoğan’a en yakın topluluklardan biri olan SETA’yı hedefine koyarak, yapıyı “örgüt” olarak nitelemiş ve "SETA'yı beslemek, İsrail'i ve ABD'yi beslemektir. SETA'ya olan bütün yardımlar kesilmelidir” demişti.

Son olarak, AKP’nin ABD desteği ile iktidara geldiğini söyleyen ve partisinden istifa etmek zorunda kalan Ethem Sancak, eski grubuna yeniden katılarak Vatan Partisi’ne üye olmuştu.