‘Saray’dan yayılan video’, ‘yurttaşa kuru ekmeği münasip görürken yediği kebabın faturasını kamuya ödeten AKP’li’ ve ‘somut örneklere rağmen’ cezaevlerindeki çıplak aramayı yok sayan diğer bir iktidar vekili -üstelik kadın- Türkiye’nin gündeminde. 3 keskin fotoğrafın ortak bir dili ve bu dille anlattıkları var.

HANİ KOMŞU AÇKEN TOK YATILMAZDI!

Yukardan aşağıya hepsinde, yurttaşa sırtını dönmüş ve onu anlamamakta ısrarlı AKP’lileri, sınırsız empati yoksunluğunu, alışmak istemediğimiz ‘bir başka kültürü’ ve riyayı aynı anda görüyoruz. Hani Dicle’nin kenarında incinen bir koyuna bile merhamet edilirdi! Hani komşu açken tok yatılmazdı. Hani yaratılan, yaratandan ötürü sevilirdi!

SOKAK AÇ, SARAY TOK

Keşke mütevazi ve kadınların da olduğu o sofrada rakı içiliyor olsaydı da “Afiyet olsun” diyebilseydik. Sokaklarda, “Açız” diye bağırarak bir kap yemek isteyen annelere merhem olamayacak 2021 bütçesinin onaylandığı saatlerde, Saray mutfağından çıkmış envai çeşit yemek servis ediliyordu.

HALKA VERİR TALKINI, KENDİ YUTAR SALKIMI

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’ye Saray’da verilen yemekte hiç kadın yoktu. Erkek erkeğe eğlencede, Arap müzikleri çalınıyordu. Sınıf çelişkisi zengin mönü ile gözler önüne serildi. Karantina saatlerindeki, iç içe ‘eğlencede’, halka talkın verenlerin, salkım yuttukları da görüldü.

SARAY’A VİRÜS GİREMEZ!

Görüntüler; virüsün herkese eşit mesafede durmadığını da anlattı. Dünyadaki bazı ülke halklarının en erken 2024 yılında aşıya erişilebilmeleri mümkün olacak. Türkiye’de ise Covid-19 aşısı salgın dönemindeki başka gelişmeler gibi yılan hikâyesine dönmüş durumda.

AŞI VAR AMA BANA KADAR!

Kamusal sağlık alanında durum bu. Sağlık, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘zar atmadığı’ konuların başında! Ama elbette kendi sağlığı! Anlaşılan “Aşı geldi, geliyor” tartışmaları Saray’ı bağlamıyor. Çünkü orada aşı olmamış kişinin bulunma olasılığı bulunmuyor.

ÇOK DA ‘TİN’ DESE KİMSE ALDIRMAZDI!

Gündemdeki bir diğer toplumsal tartışma konusu, halka kuru ekmeği reva gören AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin’in, yediği kebabı Çivril Belediyesi’ne ödettiği iddiası. AKP’lilerin yöntemi hiç değişmiyor. Savunma klişe: “Tezgâh, linç girişimi, itibar suikastı…” AKP’li isim, “Takmıyorum, çok da Tin” dese kendisine daha çok yakışırdı.

HABERİNE BİLE ULAŞAMIYOR

Tin’in avukatı iddiayı gündeme getiren CHP Denizli Vekili Haşim Teoman Sancar hakkında suç duyurusunda bulunurken, söz konusu haberlerin de yayından kaldırılmasını istedi. Başvuru sonucu, Denizli 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından haberlere jet erişim engeli geldi. Şimdi vatandaş değil kebaba, kebap haberine bile ulaşamıyor.

“AĞAÇ KÖKÜ YESİNLER” DEMİŞTİ

‘Sana kuru ekmek- bana kebap’ kepazeliğine benzer bir hadise 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası yaşanmış, AKP Isparta İl Başkanı Osman Zabun, OHAL ile işsiz bırakılan KHK’liler için “Ağaç kökü yesinler” demişti. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Zabun’a geçtiğimiz günlerde lösemi teşhisi konuldu. Teşhisin ardından, KHK’liler ona kansere iyi geldiği gerekçesi ile meyan kökü yollayacaklarını duyurdu. Ne diyelim; şifa bulsun!

ZENGİN’DEN AÇIKLAMA

Kamuoyunun tepkisini çeken bir diğer isim ise AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’di. Cezaevlerindeki çıplak arama işkencesi artarak sürüyor. Bu konuyu gündemden düşürmeyen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun aktardıkları çarpıcı olduğu kadar da düşündürücü:

“BEBEKLERİN ELLENMEDİK YERİNİ BIRAKMIYORLAR”

“Onlarca tanık mektup gönderiyor, yüz yüze bilgiler aktarıyor. Çıplak arama işkencesi, sadece cezaevinde olana değil, ziyaretçilere de uygulanıyor.” Anlatılanlar korkunç ve utanç verici: “Kadınlar, salgın nedeni ile ziyaretler yasaklanınca seviniyor. Anneler, ‘Bebeklerimiz bile aranıyor, ellenmedik yerleri bırakılmıyor’ diye feryat ediyor.”

TÜRBANA KUTSAL, ÇIPLAKLIK MÜHİM DEĞİL ÖYLE Mİ?

Onlarca tanık varken üstelik kadınlar, her türlü baskı ve korku iklimine rağmen konuşmaya başlamışken, Zengin, “Gergerlioğlu Meclis’i terörize ediyor, çıplak arama yoktur” diyor. AKP Grup Başkanvekili, geçmişteki konuşmalarında ise avukatlık ruhsatı için başının açtırıldığını ve durum karşısında çok aşağılandığını söylüyor.

FARKINDA DEĞİLLER

Başı kapamak ve türban için mücadele kutsal sayılırken dokunulmaz yerlerin keyfe keder bir yöntemle ifşa edilmesine sessiz kalmak, dahası “Yalan” diye karşı çıkmak çok düşündürücü. Müslümanlık… Geçiniz, kitlelere inancını bile sorgulattığınızın farkında değil misiniz?