Başta Diyanet ve Saray olmak üzere tartışmalı kurumlara yüksek tutarlı ödeneklerin öngörüldüğü 2023 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri başlıyor. Yeni bütçenin halkın ağzına “acı bal” çalmaktan başka bir işe yaramayacağını bildiren muhalefet kamu gelirlerinin yandaşlara aktarılacağını vurguladı.

Vatandaşa acı bal, sermayeye milyarlar
Bütçeden Diyanet’e de milyonlarca liralık ödenek aktarılacak. (Fotoğraf: Depo Photos)

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2023 Yılı Bütçe Teklifi, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Teklifin bu haliyle halkın ihtiyaçları yerine yandaşın sermayesini artırmayı amaçladığını kaydeden muhalefet, “Vatandaş için bütçe” talebinde bulundu.

Gelecek yıl kamunun giderini 4 trilyon 469 milyar TL, gelirini ise 3 trilyon 810 milyar TL olarak hedefleyen, başta Diyanet olmak üzere tartışmalı kurumlara on milyarlarca TL’lik ödenekler öngören ve kamuda israf harcamalarının süreceğini ortaya koyan bütçe teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler bugün başlayacak. Yarın TBMM bütçesinin ele alınacağı komisyon görüşmeleri, 25 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı bütçesi ile son bulacak. Bütçe görüşmeleri öncesinde BirGün’e konuşan muhalefet temsilcileri, sosyal yardım ve destekleme konularında yetersiz kaynak aktarımına dikkati çekti, kamu kaynaklarının bir avuç sermayedara aktarılacağını söyledi.

Ekonomiye dair tüm planları aylar içerisinde çöken, uzun vadeli ekonomik hedeflerini gerçekleştirme ihtimali bulunmayan Saray yönetiminin halk adına bütçe yapamayacağını bildiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, “Bu bütçe, vatandaşa refah getirmez” dedi.

AKP HEDEFLERİN HİÇBİRİNİ TUTTURAMIYOR

AKP’nin ekonomi planlarının gerçek hayatta bir karşılığı olmadığını kaydeden CHP’li Emecan, “Devletin 3 yıllık planlamalarını gösteren Orta Vadeli Programlar (OVP) yayımlandığı tarihten bir yıl bile geçmeden güncelliğini yitiriyor. Hedeflerin hiçbiri tutmuyor. 10. Kalkınma Planı’nda 2023 için yüzde 5’lik bir işsizlik hedeflenirken 11. Kalkınma Planı’nda bu yüzde 9.9’a, OVP’de ise 10.4’e yükseltildi. Yine 11. Kalkınma Planı’nda 2023 enflasyon hedefi yüzde 5’ti. Son OVP’de 2022 için enflasyonu yüzde 65 hedeflediler, gerçekleşme ‘sansürlü’ TÜİK’e göre yüzde 81, halkın enflasyonuna göre ise yüzde 181 oldu” ifadelerini kullandı.

AKP’nin 2022 bütçesinin altı ay içerisinde eridiğini ve yıl içerisinde ek bütçeye ihtiyaç duyulduğunu da anımsatan CHP’li Emecan, “İktidar, ileriyi göremeyen, geçmişi karanlık geleceği daha da karanlık bir ekonomi planı sunuyor bizlere. Faiz, borç ve kur korumalı mevduata harcana bir bütçe öngörüyorlar. Bu çöküşe yüksek sesle ‘dur’ diyoruz. Yapısal çözümlerden uzak, plansız, programsız bu bütçenin de yurttaşlarımıza refah getirmeyeceği çok açık. Az kaldı, halkımızın kalıcı refahı için Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile çökerttikleri kurumları yeniden inşa edeceğiz, israf ve yolsuzluk musluklarını kapatıp, ülkemizi en az zararla bu krizden çıkaracağız” diye konuştu.

YOKSUL DAHA DA YOKSUL OLACAK

HDP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise iktidarın yüzde birlik yandaş kesimin gelirini artırmak için vatandaştan vergi toplayacağını ve kaynakların bu gruplara aktarılacağını bildirdi. AKP’nin dar gelirliyi düşünmediğini vurgulayan Paylan, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu sistemde acıyı çeken milyonlarca işçi, emekçi, çiftçidir. Sefayı süren ise yüzde 1 oranında AKP yandaşıdır. Acıyı çekenlerin değil sefayı sürenlerin bütçesini kabul etmiyoruz. Vergileri yoksullar ödüyor, kaynakları yandaşa aktarıyorlar. Saraylara, savaşlara, yandaşa ve faize aktarılan bütçenin geri çekilmesi, yoksul halk için yeni bir bütçenin hazırlanması gerekiyor. Yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin hale getirecek teklife tüm toplumun karşı çıkması gerekiyor. Aksi taktirde 2023 bütçesinde de yoksulun ağzına bir parmak bal çalıp susturacaklar ama bu bal acı bir bal olacaktır.”

***

LİMANLARI PEŞKEŞ ÇEKEN MADDE GERİ ÇEKİLDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin Meclis’e sunduğu Vergi Usul Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülüyor. Yayın ve yürürlük de dahil 23 maddeden oluşan torba tekliften, limanların 49 yıllığına özelleştirilmesinin önünü açan madde çıkarıldı. AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, kanuna ilişkin sunumunu yaptı. Güler sunumunda, teklifin dokuzuncu maddesini geri çektiklerini açıkladı. Bu madde ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’da limanların işletme sürelerine ilişkin düzenleme yapılıyordu. Buna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, hakkın başlangıç tarihinden itibaren ve bir defaya mahsus olmak üzere 49 yıla kadar uzatılacaktı.