Muhalefet, Cumhurbaşkanı ve milletvekili maaşlarında yüzde 40 zammın yanı sıra müteahhitlere garanti ödemeleri için artış öngören teklife şerh düştü. Şerhte “Vatandaşın geliri değil yandaşın kârı artacak” denildi.

Vatandaşa değil yandaşa ek bütçe
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Döviz kurundaki önlenemez artış ve yüksek enflasyon karşısında alım gücü tükenen emekçiler için henüz ücret artışı öngörmeyen Saray yönetimi, yandaşlara, faize, garanti ödemelerine yüksek artış ve Cumhurbaşkanı, milletvekili ile emekli milletvekili maaşlarına yüzde 40 zam öngören ek bütçe teklifini TBMM'ye sundu. Geçen hafta tartışmalar eşliğinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve bugün Genel Kurul’da görüşülecek ek bütçe teklifi hakkında muhalefet şerhini yazan CHP ve HDP, iktidara yakın sermaye çevrelerinin ve ihtiyacı olmayan siyasilerin değil açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren vatandaşların gelir düzeyinin arttırılması gerektiğini bildirdi.

Erdoğan’ın imzasıyla TBMM’ye sunulan ek bütçe teklifinin iktidarın mevcut ekonomi politikalarının hatalarının bir sonucu olduğu bildirilen CHP’nin muhalefet şerhinde, “Bütçe fazla veriyor, algısının yayıldığı bir dönemde ek bütçe ihtiyacı ile karşılaşılması, 2022 bütçesinin saydam olmadığını, AKP iktidarının ekonomik politikalarının iflas ettiğini göstermektedir. TÜİK tarafından dahi kabul edilen yüzde 73,5 TÜFE, yüzde 132,16 ÜFE artışının olduğu bir konjonktürde kamu kurumları bu ek bütçe ödenekleri ile de sağlıklı ve yeterli bir hizmet sunumu yapamayacaklardır. Gereksiz, verimsiz, israfçı, rant yaratmaya dönük, harcamaları kısmak bir yana daha da artıran AKP iktidarının, ek bütçe yolu ile bu harcamaları halktan aldığı ağır ve adaletsiz vergilerle finanse etmeyi sürdüreceği anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Ek bütçenin, “Emekten, emekliden, çiftçiden, küçük esnaf ve sanatkardan, işsizden, yoksuldan yana, onların sorunlarını hafifletebilecek bir bütçe olmadığını” vurgulayan CHP Milletvekilleri, teklifin geri çekilmesini istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyeleri de teklife karşı muhalefet şerhi hazırladı. “Bir yıllık bütçeyi altı ayda batıran ve ek bütçe hazırlayan iktidara yeni bütçenin emanet edilemeyeceğini” ifade eden HDP Milletvekilleri, muhalefet şerhinde şunları vurguladı:

“Gelir ve servet eşitsizliğinin devasa bir uçuruma dönüştüğü Türkiye’de, merkezi bütçenin eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik bir kaygısı yok. Kamu bütçeleri toplumdan kopuk hazırlanmakta, halkın eleştiri, önerileri ve talepleri dikkate alınmadan onaylanmaktadır. Bu haliyle kamu bütçesi belirli bir grubun çıkarları doğrultusunda oluşturulmaktadır. Bu açıdan halkın bütçeye katılım hakkı da bütçeden yararlanma hakkı da tamamen görmezden gelinmektedir.”

HALKIN BÜTÇESİNİ SAVUNUYORUZ

“Zengine daha fazla kar, yoksula daha fazla vergi yükleyen, bir avuç yandaşın talep ve ihtiyaçlarını önceleyen, halkın yaşadığı ekonomik buhranı görmemeyi tercih eden, kaynakları Saraylara, güvenlikçi politikalara, yandaşlara ve faize akıtan bu düzen değişecektir. İktidarın mevcut bütçe tercihlerini reddediyoruz. HDP olarak ‘Halkın Bütçesi’ni savunuyoruz.”