CHP Adana Milletvekili ve Adayı Burhanettin Bulut, vatandaşların bankalara olan borçlarının 2 trilyon TL’ye yaklaştığını söyledi. Yaklaşık 3 milyon 865 bin kişinin de icralık olduğunu kaydeden Bulut, “İktidarın izlediği yanlış ekonomik politikalarla vatandaş 21 yılın sonunda devasa bir borç yükü ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Vatandaşların bankalara borcu 2 trilyon TL’ye yaklaştı
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

CHP Adana Milletvekili ve Adayı Burhanettin Bulut, iktidarın izlediği yanlış politikaların faturasını halkın ödediğini söyledi. 

AKP iktidarları döneminde vatandaşın her geçen gün biraz daha yoksullaştığını kaydeden Bulut, vatandaşın Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yüküyle karşı karşıya kaldığını söyledi.  

BORÇLAR ALDI BAŞINI GİTTİ

CHP’li Bulut, “Türk lirasının her geçen gün değer kaybetmesiyle, maaşı kuşa dönen vatandaş, borcu borçla çevirerek hayatını idame etmeye çalışıyor. Aldıkları 3 kuruş maaşı da kredi kartına ya da bireysel kredi faizlerine gidiyor. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 24 - 31 Mart haftasında 44 milyar lira daha artarak 1 trilyon 896 milyar liraya kadar çıktı. Vatandaşların banka borçlarında yılbaşından bu yana ise 322 milyar liralık artış yaşandı” dedi.

VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA

Vatandaşın devasa bir borç yükü altında kaldığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

"Vatandaşların borcunun 1 trilyon 310 milyar lirası bireysel kredilerinin, 585 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 18,7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 25,5 milyar liralık artış yaşandı.  Bu yılın ilk iki ayında 141 bin 802 kişi bireysek kredi borcunu, 115 bin 485 vatandaş ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. 

MİLYONLARCA KİŞİ İCRALIK

Hem kredi kartı hem de bireysel kredisi yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında 214 bin 939 kişi ocak ve şubat aylarında bankalar tarafından icraya verildi. Bankalar tarafından önceki beş yıllık dönemde icraya verildikleri halde borçları devam edenlerin sayısı 3 milyon 865 bin 446 kişi. 

İCRA DAİRLERİNDE MİLYONLARCA DOSYA

İcra dairelerinde toplam 33 milyon 275 bin dosya işlem gördü. Bu dosyaların 24 milyon 299 bini 2021 yılında sonuçlandırılamayıp 2022 yılına devredilen dosyalardan, 9 milyon 46 bini ise yıl içerisinde gelen yeni dosyalardan oluştu. Yeni gelen dosya sayısı önceki yıla göre yüzde 7,9 oranında arttı."