Katolik Kilisesi’nde yapılan bağışları zimmetine geçirdiği iddia edilen ve geçtiğimiz ay istifaya zorlanan Vatikan yetkilisi Kardinal Angelo Becciu ile işbirliği içinde olduğu tespit edilen Cecilia Marogna gözaltına alındı.

Vatikan'da yolsuzluk skandalına bulaşan Cecilia Marogna gözaltına alındı

The Guardian’ın haberine göre, geçtiğimiz ay zimmete para geçirme ve adam kayırma suçlamaları nedeniyle istifası istenen Vatikan yetkilisi Kardinal Angelo Becciu (72) ile bağlantısı olduğu tespit edilen Cecilia Marogna, (39) İtalya’nın Milano kentinde Interpol operasyonuyla gözaltına alındı.

Vatikan yargıçları tarafından çıkarılan uluslararası yakalama emri üzerine gözaltına alınan İtalyan vatandaşı Marogna’nın, Becciu'nun onayıyla “diplomasi ve uluslararası kriz uzmanı” adı altında Vatikan'dan 500 bin euro’yu aldığı öne sürülüyor.

vatikan-da-yolsuzluk-skandalina-bulasan-cecilia-marogna-gozaltina-alindi-792696-1.

Kardinal Angelo Becciu ve Cecilia Marogna

“Zimmetine para geçirme” suçlamasıyla gözaltına alınan Marogna, İtalyan basınına yaptığı açıklamalarda, “Bir euro bile çalmadım” ifadesini kullanmış fakat daha sonra 500 bin euro aldığını kabul etmiş, bu parayı da Afrika'daki Katolik misyonerlerin korunması çalışmaları için harcandığını öne sürmüştü.

PARANIN YARISINI LÜKS EŞYALARA HARCANDI

İtalyan basını tarafından yapılan araştırmalarda, 39 yaşındaki kadının zimmetine geçirdiği paranın en az 200 bin euro'sunu lüks kıyafet, çanta ve kozmetik gibi harcamalar için kullandığı iddia ediyor.

Kardinal Becciu ile duygusal ilişkisi olduğu iddialarını reddeden Marogna için bazı İtalyan gazeteleri "Kardinal'in hanımı" ve "Vatikan'ın Mata Hari'si" yakıştırmasını yaptı.

İddialarla ilgili Reuters’e konuşan Becciu'nun avukatı Fabio Viglione, Kardinalin Marogna'yı tanıdığını, ancak ilişkilerinin sadece kurumsal çerçevede olduğunu söyledi.

VATİKAN FONLARI SLOVENYA'YA AKTARILDI

Kardinal Becciu’nin Vatikan Devlet Sekreterliği'ni üstlendiği 2018 yılında, Katoliklerin yaptığı bağışların toplandığı San Pietro Fonu'nu kullanarak Londra'da lüks bir bina satın aldığı, vergi cennetlerinde spekülatif fonlara yatırım yaptığı iddia ediliyor.

Ayrıca Becciu'nin Vatikan fonlarını kardeşine ait Slovenya'da kurulan bir kooperatife aktardığı da öne sürülüyor.

KARDİNAL ANGELO BECCİU KİMDİR?

72 yaşındaki Kardinal Becciu, 2011-2018 yılları arasında, Vatikan'daki 3. en üst düzey görev olan Devlet Sekreteri Vekili pozisyonundaydı. Becciu, 2018'den bu yana ise Vatikan'ın aziz ilanlarından sorumlu biriminin başkanlığını üstleniyordu. Becciu aynı dönemde Vatikan Devlet Sekreterliği'ni de yürüten isimdi.

Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, yolsuzluk skandalının ardından Becciu'ya artık güveninin kalmadığını söyleyerek görevinden istifa etmesini ve kardinallik haklarından feragat etmesini istemişti.