Ve perde...
Fotoğraf: BirGün

HAZIRLAYAN: Eda Köprü YILMAYAN

Sen İstanbul’dan daha güzelsin

► Tarih ve saat: 9 Kasım 15.00-20.00

► YER: Üsküdar Müsahipzade Celâl Sahnesi

2017 yılında Afife Jale Ödülleri’nde Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin oyunuyla ‘yılın yerli oyun yazarı’ seçilen Murat Mahmutyazıcıoğlu İstanbul’un elli yılda geçirdiği değişimi, yok oluşu üç nesil üzerinden anlatıyor. Bu üç kadın birbirlerine söyleyemedikleri, hep sustukları iç seslerini seyirciye döküyor. Sahnede Esin Umulu, Şebnem Köstem ve Yeliz Şatıroğlu’nu izliyoruz ama hikâyenin içinde bir başrol daha var. O da İstanbul. İstanbul’un elli yılda geçirdiği değişimi üç kuşak kadının hikâyesiyle izliyoruz.

***

ve-perde-1085104-1.

Şahları da Vururlar

Tarih ve saat: 12 Kasım 15.00
► YER: Ses Tiyatrosu

Ses Tiyatrosu perdelerini İstanbul Tiyatro Festivali’yle açıyor. Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’un vefatından sonra Şahları da Vururlar oyunuyla sahneye dönüyor. İlk kez 1980 yılında sahnelenen müzikli güldürü, 42 yıl sonra yeniden tiyatro severlerle buluşuyor.

Hikâye, 1940’ların İran’ında isim benzerliği yüzünden İran İstihbarat Teşkilatı ile başı belaya giren Ömer Hayyam’ın yanlışlıkla hapse atılmasıyla başlar. Şah Rıza Pehlevi yönetimindeki ülkede işler raydan çıkmak üzeredir. Şah’ın pek de parlak olmayan özel hayatı, saray içi dedikodular, güç çekişmeleriyle yoğunlaşan gündem, huzursuz günlerin yaklaştığının habercisidir. Bir tarafta geçim sıkıntısı içinde bunalan halkın içinde isyanın yavaş yavaş yükselen sesleri duyulurken, diğer tarafta halktan kopuk yönetim ve iktidar çekişmeleri yaşanmaktadır. Dönemin dünya basınını sürekli meşgul eden saray hayatı ve şah yönetimi ile halk arasında günbegün açılan uçurum artık her şeyi kopma noktasına getirmiştir.

1980’lerin ilk yarısı boyunca aralıksız 586 kez sahnelenen oyun, Ferhan Şensoy’un yazarlık ve yönetmenliğini ortaya koyan gerçek bir tarih parodisidir. Şahları da Vururlar oyunu 12 Kasım Cumartesi saat 15.00’te de sahnelenecek.

***

Moliere Maratonu: Kibarlık Budalası

Tarih ve saat: 12 Kasım Cumartesi 14.30

YER: Atlas 1948 Sineması

Köklerinin ünlü yazarın kurduğu topluluğa kadar uzanması nedeniyle “Molière’in Evi” olarak da anılan ve en eski tiyatro topluluğu olan Comédie-Française, Molière’in doğumunun 400. yılını kutluyor. Topluluğun bu kutlama kapsamında sahnelediği oyunlardan bir seçki de İstanbul Tiyatro Festivali’nde beyazperdeden gösterilecek. Sahnenin sihirli yönetmenleri Valérie Lesort ve Christian Hecq 2022’de Gulliver’in Seyahatleri oyunuyla Molière Ödülü’ne layık görülmüştü. İkili şimdi de Kibarlık Budalası’yla seyirciyle buluşuyor. İlk defa 1670 yılında kral XIV. Louis’nin Chambord Şatosu’nda sahnelenen oyun, klasik Fransız tiyatrosunda komedi-bale türünün en önemli örneği sayılmakla birlikte, müzik ve dans eşliğindeki kurgusuyla her dönemde izleyenleri etkilemeyi başarıyor. Lesort ve Hecq’in komik olduğu kadar şiirsel bir vizyon ile ele aldığı bu yeni prodüksiyon, görkemli sahne tasarımından Balkan esintili bestelerine kadar son derece zengin bir içerik sunuyor.

***

ve-perde-1085105-1.

N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hali

Tarih ve saat: 13 Kasım 20.30
YER: Kadıköy Emek Tiyatrosu

Tırnak İçinde Hizmetçiler, Sevgili Arsız Ölüm Dirmit ve son olarak N’Olacak Bu Yusuf Umut’un Hali oyunlarıyla dikkat çeken Tiyatro Hemhal’i yakın takibe almanızda fayda var. 13 Kasım Pazar günü Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda N’Olacak Bu Yusuf Umut’un Hali oyunu sahnelenecek. Yusuf Umut tanımlayamadığı, vazgeçemediği bir özgürlüğün peşinde kendi yolculuğunu anlatıyor. Hakan Emre Ünal’ın yazıp oynadığı oyunda seyirciler de Yusuf Umut’un yolculuğuna eşlik ediyor.