Ve perde...
Fotoğraf: AA

Hazırlayan: Eda Köprü Yılmayan

Etekler ve Pantolonlar

Tarih-SAAT: 16 mart- 20.00
YER: Samsun B. Belediyesi Sahnesi

Nurcan yıllardır görüşmediği okul arkadaşı Aysel'e sürpriz yaparak evine ziyarete gider. Nurcan kocasının kendisini aldattığını ve intikam alacağını bu konuda Aysel'den yardım istemek için geldiğini söyler. İki arkadaş Nurcan'ın eşine karşı strateji belirlerken, Aysel de bu durumlardan etkilenip kendi evliliğini sorgulamaya başlar. Birlikte çözmeye çalıştıkları sorun karşısında geçmişlerine yolculuk yaparlar ve aslında hayatta kendi istedikleri yerde olmadıklarını fark ederler. Aile ve çevre baskısıyla, başkalarının onları görmek istedikleri bireylere dönüşmüşlerdir.

İstibdat Kumpanyası

Tarih-SAAT: 18 mart-20.00
YER: Cermodern / Ankara

Perde Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği İstibdat Kumpanyası oyunu Osmanlı döneminde geçiyor. Padişahı tahttan indirme planı yapan Şeref Paşa halkı galeyana getirmek için tiyatroyu kullanır ve Fransa’dan yarı Fransız yarı Türk Samuel Efendi’yi getirtir. Edmond Rostand’ın Cyrano de Bergerac adlı oyununun sahnelenmesini ister. Tiyatroların yakıldığı, oyuncuların sürgün edildiği bir dönemde oyuncu bulmak da zordur. Şeref Paşa bunun için yardımcısı Sefer Bey’i görevlendirir. Sefer Bey’in bir tiyatro topluluğuyla anlaşması üzerine İstibdat Kumpanyası başlar. Oyun 29 Mart Çarşamba günü de Çankaya Belediyesi Yaşar Kemal Sahnesi’nde olacak.

Bütün Kadınların Kafası Karışıktır

Tarih-SAAT: 20 mart-20.30
YER: Suat Taşer Tiyatrosu, İzmir

‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ oyunu yedi yılın ardından Selen Uçer’in uyarlamasıyla yeniden sahnede. Yazdığı kitaplar satmayıp bir yandan da kocası tarafından terk edilen, çözümü intihar etmekte arayan bir yazar, adeta bir filozofa dönüşmüş, koca dayağını içselleştirmiş, hayatı olduğu gibi kabul etmiş bir temizlikçi, şuh, havalı bir şarkıcı, otoriter, zengin bir iş kadını… Bir de tüm bu kafası karışık kadınların içinde yazarı intiharın eşiğinden kurtaran bir emlakçı. Güçlü oyuncu kadrosuyla oyun, toplumun kadına dayattığı değerleri sorguluyor. ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ oyunu 21 Mart Salı günü saat 20.30’da İzmir AKM Tiyatro Salonu’nda olacak.

Ahretlik

Tarih-SAAT: 20 mart-20.30
YER: TiyatrOPS, İstanbul

TiyatrOPS tarafından sahnelenen ‘Ahretlik’ birbirine tutunan, hayatlarının epey ileri bir evresinde beraber yaşamayı seçmiş iki kadının hikâyesi. Bu iki arkadaş artık sokağa çıkmaktan vazgeçmiştir ve evlerinin güvenli ortamlarında yaşarlar. Dışarısı ile tek bağları kapıcının günlük ziyaretleridir. Sözsüz ve maskeli sahnelenen oyunda Hazal Şahin ve Gamze Güzel’i seyrediyoruz.