Erdoğan sigara haramdır dedi ama toplam vergi gelirleri içinde içki ve sigaradan alınan verginin payı şu ana dek ölçülen en yüksek değere ulaştı. Eylül ayında 100 liralık verginin 14,2 lirası içki ve sigaradan tahsil edilen ÖTV oldu.

Velev ki yurttaş içki ve sigarayı bıraktı...
EKONOMİ SERVİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün sigaraya ilişkin yaptığı açıklama gündemde yer etti. Erdoğan Rize tanıtım günlerinde yaptığı konuşmada “ baylar, bayanlar, içmeyin bu sigarayı. Cumhurbaşkanı olarak sevdiklerime diyorum ki, bu haramdır Diyanet İşleri Başkanımız da söyledi. ‘Haramdır’ dedi. Niye? Kasaya, emanet-i ilahi olan bu vücuda zararı var mı? Var. Doktorlar da burada. Öyleyse haram” dedi.

Öte yandan giderek artan bütçe açıklarının sigara ve içkiden alınan daha fazla vergiyle finanse edilmesi yurttaşların alay konusu oldu. Biz de halkın tümüyle içki ve sigarayı bırakması durumunda hazinede yaşanacak depremi derledik.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 2019 yılının ilk 9 ayında toplanan tüm vergi hasılatı 485,2 milyar lira. Öte yandan bu tutara gelir vergisinden KDV’ye, KDV’den ÖTV’ye tüm vergiler dahil. Buna karşılık sadece içki ve sigaradan toplanan ÖTV ise tam 49,7 milyar lira. Başka bir ifadeyle 2019 yılının ilk 9 ayında içki ve sigaradan toplanan ÖTV toplam vergi gelirlerinin yüzde 10’undan fazla.

Öte yandan bütçede yaşanan kriz sonrası hükümet biri nisan biri temmuz olmak üzere içki ve sigaraya 2 adet fahiş zam yaptı. Bu zamlardan sonra bu ürünlerden toplanan vergi hasılatı da arttı. Sadece eylül ayı incelendiğinde içki ve sigaranın önemi daha da arttı. Bakanlık verilerine göre Eylül ayında toplanan 52,6 milyar liranın 7,5 milyar lirası içki ve sigaradan toplanan ÖTV oldu. Böylece içki ve sigaradan alından vergiler eylülde hazinenin vergi gelirlerinin yüzde 14,2’sini oluşturdu. Geçmiş eylül aylarında vergi gelirlerinin ne kadarının içki ve sigaradan toplandığı ise grafikteki gibi.

İÇKİ VE SİGARADAN ÖTV ALINMASAYDI

Hazinenin sadece 2019 yılı zararı toplam 49,7 milyar lira olacaktı.

Bütçe açığı 80 milyar liradan 129 milyar liraya çıkacaktı.

Eylül ayındaki 100 liralık verginin 14,2 lirası toplanamayacaktı.

Kamu net borcu 591,4 milyar liradan 641,1 milyar liraya çıkarak yüzde 8,4 artacaktı.