Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın tepki çeken Lozan paylaşımı için Veli-Der Bergama Şubesi suç duyurusunda bulundu.

Veli-Der’den Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında suç duyurusu

BERKAY SAĞOL

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Bergama Şubesi, Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın, Lozan Antlaşması ile ilgili paylaşımı hakkında Bergama Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Kiraz’ın ideolojik, politik, dini inanç bakımından “tarafsız olma” ilkesini çiğnediği, iktidardaki siyasi partinin propagandasını yapmakta, ifa ettiği kamu görevine ilişkin duyuruları paylaşırken kendi siyasi görüşlerine uymayan görüşleri açıkça tahkir ederek “görevi kötüye kullanma” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarını işlediği belirtildi.

EĞİTİMDE LAİKLİK DÜZENLEMESİNE AYKIRI

Veli-Der Bergama Şubesi, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın en önemli sorumluluk makamlarından birisi olan Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten bir devlet memuru, çok iyi bilineceği üzere, tedrisatın ‘yapıtaşı’ niteliğinde olan müfredatın çerçevesini bilmekle ve bu müfredatın uygulanmasını denetlemekle yükümlüdür. Nitekim Tüm öğretim ve sınıf düzeylerindeki Tarih/İnkılap Tarihi müfredatı, Lozan Antlaşması’nı ‘Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş çerçevesi’ olarak nitelendirmekte; bu antlaşmayı, deyim yerindeyse, ‘her şeyin başlangıcı’ olarak değerlendirmektedir. Bu durumda, Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın MEB’in müfredatını ‘çöpe atmak’ istediği açıktır” ifadelerini kullandı.

Kiraz’ın yaptığı paylaşımın, Anayasa’da ifadesini bulan “…devletin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti…” nitelemesine ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun, “Eğitimin genellik ve eşitlik ilkesi” başlığı altında sayılan niteliklerine ve aynı kanunun 12. Maddesi’nde belirtilen “Eğitimde Laiklik” düzenlemesine aykırı olduğu vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

veli-der-den-bergama-ilce-milli-egitim-muduru-hakkinda-suc-duyurusu-764982-1.

İzmir Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, Ayasofya’nın cami statüsüne geçirilmesinin ardından ilk Cuma günü tepki çeken sosyal medya paylaşımı yaptı. Kiraz Ayasofya paylaşımı üzerinden Lozan Antlaşmasını hedef almıştı.

Kiraz tarafından yapılan paylaşımda, “Pek fazla Cuma mesajı atmam. Ama bu Cuma başka Cuma. Bu milletin bu minareler gibi dimdik ayakları üzerinde dikilmesi iradesi gösterdiğinin sembolik ifadesidir Ayasofya’daki Cuma. Bize dayatılan Lozan kilidinin bir maddesini daha çöpe attık. Darısı diğer maddelerin… Hutbeler devletin bağımsızlığının ifadesidir. Kölelere Cuma farz değildir. Cuma özgür birey ve toplumlar içindir. İşte bu yüzden bu Cuma başka Cuma. Mübarek ve daim olsun” ifadelerini kullanmıştı.