Veli-der'den nöbet: Velilerden yüz yüze eğitim için ek bütçe talebi

Haber Merkezi

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) dün yüz yüze eğitim için nöbet başlattı. Ülkenin dört bir yanında okul önlerinde bir araya gelen Veli-der’liler yüz yüze eğitim için ek bütçe verilmesini talep etti.

Yüz yüze eğitimin 6 Eylül’de başlamasına sayılı günler kalırken Veli-der’liler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ya da Sağlık Bakanlığı’ndan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadığını hatırlattı.

HÂLÂ AÇIKLAMA YOK

Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde çeşitli hazırlıklar yapıldığına değinilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “Bizim okullarımıza dair ise tek bir açıklama yok. Yüz yüze eğitim için hangi hazırlıklar yapıldı, hangi önlemler alındı? Öğretmenlerin, tüm eğitim emekçilerinin aşılanma oranı nedir? Öğrencilere, eğitim emekçilerine, velilere ücretsiz düzenli test dağıtımı yapılacak mı? Yeterli öğretmen ataması gerçekleştirilecek mi? Okullarda alınan önlemler her okulun çevrimiçi platformlarında paylaşılacak mı?”

MEB’in okullara acil kodu ile gönderdiği yazı ile öğretmenlerin aşı bilgisini istediği belirtilen açıklamalarda, “Belirsizlik ve gerekli hazırlıkların yapılmaması, velilerin, öğrencilerin, eğitim emekçilerinin kaygılarını giderecek en temel hakkımız olan şeffaf bilginin paylaşılmaması endişelerimizi daha da artırıyor” denildi.

Veli-der tarafından şu taleplerde bulunuldu:

► Yüz yüze eğitim için acilen ek bütçe ayrılmalıdır.
► Yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.
► Aşılama hızla tamamlanmalı, başta kronik rahatsızlığı olan öğrenciler olmak üzere 12 yaş ve üzeri öğrenciler için aşılama çalışmaları, hazırlıkları tamamlanmalıdır.
► Tüm eğitim kurumlarında gerekli fiziksel koşullar sağlanmalı, okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalı, öğrenciler, eğitim emekçileri, veliler için ücretsiz düzenli test sağlanmalıdır.
► Tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.

Ayrıca açıklamalarda, bugün gerçekleşecek kabine toplantısında yalnızca yüz yüze eğitimin başlaması ile ilgili açıklamaları değil, alınan önlemler, ayrılan kaynak, yapılacak öğretmen ataması ve alınması gereken tüm önlemlerin ayrıntılarının da bilgisinin paylaşılması istendi. Öte yandan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze eğitimin başlaması için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.