Veli-Der Karşıyaka Şubesi, pandemi koşullarında okullarda yaşananlarla ilgili açıklama yaparak, taleplerini iletti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a seslenilen açıklamada, "Hiçbir şey çocuklarımızın sağlığından daha önemli değildir; çocuklarımız için sağlıktan sonraki önceliğimiz eğitim hakkıdır” denildi.

Veli-Der Karşıyaka: “Çocuklarımız için sağlıktan sonraki önceliğimiz eğitim hakkıdır”

BİRGÜN EGE

Okullar, anaokulu ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerine bugün itibariyle kapılarını açtı. Eğitimler ilk olarak 2 gün devam, 5 gün okula gitmeme şeklinde gerçekleşecek. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Karşıyaka Şubesi, bugün Karşıyaka Çarşı’da bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada pandemi koşullarında eğitimle ilgili yaşananlara değinildi. Açıklamayı Veli-Der Karşıyaka Şube Başkanı Turgut Aydın okudu.

16 Mart’tan itibaren gerekli önlemler alınıncaya kadar okulların tatil edildiğin, ancak aradan 6 aya yakın bir süre geçmesine karşın hiçbir önlemin alınmadığı Veli-Der olarak tespit ettiklerini belirten Aydın, “Bu konuda hiçbir somut önlem almayan Milli Eğitim Bakanlığı, çareyi uzaktan eğitimde bulmuştur. Fakat altyapı eksiklikleri ve 6 milyon öğrencinin yeterli teknik donanımdan mahrum olması, eğitimde var olan eşitsizliğin daha da derinleştirmesine yol açtığı gibi; uzaktan eğitim olanağına erişebilenlerde de verimli olmamıştır. Yani, bu tecrübe göstermiştir ki, uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin alternatifi olamaz. Ancak destekleyici ve tamamlayıcı olarak uygulanabilir. Diğer taraftan, pandeminin ne zaman sona ereceği konusunda herhangi bir öngörüde bulunulamadığından, buna bağlı olarak, çocuklarımızın eğitim hakkından mahrum kalması da kabul edilemez” dedi.

Aydın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bakanlık, öğrencilerin okula devamını velilerin tercihine bırakarak ve taahhütname imzalatarak bütün sorumluluğu velilere yüklemek yerine, anayasanın kendisine yüklediği sorumluluğu yerine getirmelidir. Ayrıca belirtmek isteriz ki, böyle bir taahhütnamenin yasal dayanağı yoktur ve veliler bu taahhütnameyi imzalamak zorunda değildir. Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Öğretmenler bütçeye yük oluyor, eğitim yatırımlarına para ayıramıyoruz’ vb. bahaneler üretmeden sorunları çözmelidir. Zira Bakanlık yakınma yeri değil, sorunları çözme, yani icra makamıdır. 21 Eylülde, kademeli olarak yüz yüze eğitime geçileceğini açıklayan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a, okullarda pandemi koşullarında, bilim kurullarının önerileri doğrultusunda, çocuklarımızın sağlıklı ve temiz bir okul ortamında eğitim alabilmeleri için, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) olarak; Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla taleplerimizi iletiyoruz. Ve Diyoruz ki; Sayın Bakan, hiçbir şey çocuklarımızın sağlığından daha önemli değildir; çocuklarımız için sağlıktan sonraki önceliğimiz eğitim hakkıdır” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Veli-Der Karşıyaka Şubesi, okulla ilgili taleplerin yazdığı örnek dilekçeleri velilere dağıttı.