Hrant Dink’in çalıştığı AGOS gazetesi önünde protesto eylemi düzenleyen İstanbul Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz, Ergenekon operasyonunda gözaltına alındı. Ülkücü Temiz’in...

Ergenekon Terör Örgütü Davası’nda önceki gün İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Hakkâri’de 19 kişi gözaltına alındı. Hala görevde bulunan beş teğmenin, bir askeri okul öğrencisinin ve sanatçı Nurseli İdiz ile “Sisi” lakaplı Seyhan Soylu’nun da bulunduğu 19 kişi arasındaki en dikkat çeken isimlerden bir tanesi de eski Ülkü Ocakları Başkanı avukat Levent Temiz idi. Levent Temiz, 2004’te, gazeteci Hrant Dink’in genel yayın yönetmenliği yaptığı AGOS gazetesi önünde yaptığı eylemde, “Dink, bundan sonra öfkemizin ve nefretimizin hedefidir” demişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Ekim’de görülmeye başlanacak olan Ergenekon Terör Örgütü Davası’nın avukatlara verilen ek iddianamelerinde de avukat Levent temiz’in adı geçiyordu. İddianamede, Temiz’in adı, “silahlı terör örgütü kurmak” suçundan hapishanede tutuklu bulunan emekli tuğgeneral Veli Küçük’ün ifadeleri sırasında geçiyor. Veli Küçük, poliste verdiği ifadesinde Doğu Perinçek’in oğlu Mehmet Perinçek’in Rusya’daki bir üniversitede araştırma yapmak için kendisinden yardım istediğini, bunun üzerine oğul Perinçek ile o dönem Küçük’ün de yönetiminde yer aldığı GİMA alışveriş merkezinin Ümraniye’deki şubesinde görüştüğünü anlatıyor.

 

PERİNÇEK ORTAK MİTİNGİ SICAK KARŞILADI

Küçük, Mehmet Perinçek’in aynı zamanda İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkanı olduğunu öğrendiğini bunun üzerine de kendisine 30 Ağustos 2003’de ‘Ülkü Ocakları ile beraber Taksim Meydanı’na niye çelenk koymuyorsunuz diye soru sorduğunu akabinde Perinçek’in bu teklifi çok sıcak karşıladığını belirtikten sonra ise aynı teklifi bu kez de daha önceden tanıdığı olan o dönemin İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı olan Levent Temiz’e sunduğunu ve Temiz’in bu teklifi kabul ettiğini ifade ediyor.

 

İKİSİ PROSEDÜRLERİ YERİNE GETİRDİ

“Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” ve “TC Hükümetine karşı halkı isyana tahrik” suçundan tutuklu emekli tuğgeneral Veli Küçük’ün iddianamede bulunan ifadesinde, İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz ile İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Perinçek’i bir araya getirdiğini, bu iki ismin Taksim Meydanı’nda düzenleyecekleri miting için yasal prosedürleri yerine getirdiklerini, 30 Ağustos 2003 tarihinde ise İşçi Partisi Gençlik Kolları ve İstanbul Ülkü Ocakları üyelerinin katıldığı mitingin gerçekleştirildiği anlatıyor.

 

RUS FİLOLOJİSİ’NDEN TAKSİM’DE EYLEME

Ergenekon Terör Örgütü Davası kapsamında Ocak 2008’de gözaltına alınan emekli tuğgeneral Veli Küçük, 25 Ocak 2008’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanmaya başladı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulaması yapılan Küçük’e polisler evindeki aramalarda bulunan birçok dokümana ilişkin sorular sordu. Polis, ayrıca Küçük’ü birçok kişiyi tanıyıp tanımadığını da sordu. Bu kişilerden bir tanesi de İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek idi.

Veli Küçük, polisin, “Doğu Perinçek isimli şahsı tanıyor musunuz? Bu şahısla olan ilişkinizi anlatınız” sorusuna şöyle yanıt verdi; “Doğu Perinçek isimli şahsı tanıyorum. Bir kerede nerede olduğunu hatırlamadığım bir yerde karşılaştım. Ancak yakın bir ilişkim olmadığı bir iki kezse beni telefon ile aradı. Kendi televizyonu olan Ulusal Kanal’da benimle röportaj yapma teklifinde bulundu. Ancak, benim prensiplerime ters bir durum olduğu için ben kabul etmedim. Bir telefon konuşmasında oğlu Mehmet Perinçek’in Rus Filolojisi’nden mezun olduğunu, Rusya’da Lenin Üniversitesi’nde araştırma yapacağını söyledi. Benimle görüşmek istediğini söyledi, bende kabul ettim. Tarihini tam hatırlayamıyorum o vakit GİMA yönetimindeydim.

Ümraniye’de bulunan GİMA’ya yanıma geldi. Sohbet esnasında, kendisinin aynı zamanda İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkanı olduğunu da öğrendim. Bu tarihin kuvvetle muhtemel ağustos ayıdır. Çünkü konuşma esnasında Türk milliyetçiliğinden söz etti. Bende kendisine 30 Ağustos da Ülkü Ocakları ile beraber, Taksim Meydanı’na niye çelenk koymuyorsunuz diye söyledim. Pek beklemiyordum ancak olayı çok sıcak karşıladı. Benim de hoşuma gitti. Bilahare İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı tanıdığım Levent Temiz’i çağırarak aynı teklifi ona da söyledim ve bir araya getirdim. Bunlar resmi prosedürleri yerine getirerek, bu etkinliği beraber 30 Ağustos tarihinde Taksim’de gerçekleştirdiler.”

AYŞEGÜL SAVAŞTA

***

Reddedilen görüşmeyi Veli Küçük doğruladı

GİMA Marketler Grubu yönetim kurulunda görev yaptığını polisteki ifadesinde anlatan Ümraniye’deki GİMA şubesinde makamı olan emekli tuğgeneral Veli Küçük’ün dönemin İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz ve İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Perinçek ile makamında görüşmesine ilişkin iddiaları ortay3a atan isim ise Cumhuriyet Gazetesi eski köşe yazarlarından Toktamış Ateş tarafından ortaya atılmıştı. Yazar Ateş, Veli Küçük, Mehmet Perinçek ve Levent Temiz’in GİMA’da görüştüklerine dair ifadelerin bulunduğu ve bir binbaşıdan kendisine geldiğini belirttiği iki mektubu köşesinde yayınlamıştı.

O dönemde İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı olan Levent Temiz, bu iddialara karşı “Bizde hiyerarşi vardır. Genel merkezin talimatları doğrultusunda nasıl bir tavır alacağımızı belirleriz” açıklaması yapmıştı. İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Perinçek ise “Veli Paşa’nın bizi çağırdığı ve birleşin diye çağrıda bulunduğu iddiaları yalandır” diyerek görüşmeye dair iddiaları yalanlamışlardı.

Hâlbuki Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, görüşmeden tam beş yıl sonra düzenlenen Ergenekon Terör Örgütü operasyonlarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadesinde polislere Mehmet Perinçek ve Levent Temiz ile GİMA’da görüştüğünü anlatarak, bugüne kadar yapılan yalanlamaların da yalan olduğunu ortaya çıkarmış oldu.