TURGUT AYDIN*

AKP iktidarı, kendi ideolojisi doğrultusunda, yeni rejime uygun toplum profili oluşturmak istiyor. Bunu gerçekleştirmek için, toplum mühendisliği uyguluyor; bu amaçla eğitimi de bir araç olarak kullanıyor.

Eğitimin gericileştirilmesi ve imam hatiplerin yaygınlaştırılmasının temel nedeni olarak bunu görmek gerekir. İzmir’in Bayraklı İlçesindeki Milli İrade Ortaokulu’nun, talep olmamasına karşın imam hatibe dönüştürülmek istenmesi de bu proje kapsamında ele alınmalıdır.

Bölgede, ihtiyacı karşılayan imam hatip ortaokulu olmasına rağmen, bahsi geçen okulun içinde, iki cami hocasının çabalarıyla imam hatip ortaokulu oluşturulmuş, ancak yeterli sayıda öğrenci bulunamadığından eğitime geçilememişti. Bu yıl ise, yine aynı cami hocalarının gayretleri sonucu 69 öğrenciyle eğitime başlanmıştır. Fakat fiili olarak sayı 27’ye düşmüştür. (Mevzuata göre toplam öğrenci sayısı 40’ın altına düştüğünde okulun kapatılması gerektiğinden, resmiyette mevcut 69 gösterilmektedir.)

Geçen yıl 1000 imzayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe veren velilere hiçbir yanıt verilmemiş. Bu eğitim öğretim yılı başında 338 dilekçe toplayıp bizle (Veli der Karşıyaka Şubesi ile) iletişime geçen veliler daha sonra bu sayıyı 772’ye çıkardılar. Karşıyaka Veli der olarak, önce barodan bir avukatla birlikte velilerle geniş katılımlı bir toplantı yaptık ve bir yol haritası belirledik. Buna göre alan, hukuk ve siyasi ayak üzerinden mücadele yürütülmesi, mücadelenin her aşamasında velilerin söz ve karar sahibi olması, önerilerin ve taleplerin velilerin onayından geçtikten sonra hayata geçirilmesi kararları alındı.

Yaşanan sorunun öznesi olarak, veliler mücadele içerisinde doğrudan yer almakta, ayrıca, bunu bir inanç sorunu ya da bir etnik grubun sorunu olarak görmemektedir. Bu da mücadelenin başarıya ulaşması açısından çok önemlidir.

Veli der Karşıyaka Şubesi olarak, velilerin topladıkları 772 adet dilekçenin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilmesinde, takibinde ve konunun ülke gündemine taşınmasında; ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına iletilmek üzere imza kampanyasının başlatılmasında velilere öncülük ederek bir yandan alan mücadelesini yürütürken, diğer yandan İzmir Barosu yönetiminin verdiği destekle hukuki mücadele de yürütülmektedir. Ayrıca CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır’ın, MEB’in yanıtlaması için verdiği soru önergesiyle, konu meclis gündemine taşınarak mücadelenin siyasi ayağı da başlatılmıştır.

Velilerin bu kararlı mücadelesine Eğitim Sen ve Eğitim İş’in yanı sıra, Karşıyaka Kent Konseyi, Karşıyaka ve Bayraklı İlçeleri CHP’li Belediye Meclis üyeleri, İZAKDER, İzmir Dersimliler Derneği gibi kişi kurum ve demokratik kitle örgütleri de destek vermektedir.

Sürecin başında çok umutlu olmayan veliler, Veli der ve baronun desteğiyle, öznesi oldukları mücadelede örgütlü hareket etmenin önemini kavradıklarını, özgüvenlerinin arttığını ve başaracaklarına inandıklarını gördük. Bu kararlılıklarını da, kazanıncaya kadar sokakta olacaklarını ifade ederek gösteriyorlar.

*Veli der Karşıyaka Şube Başkanı