Protokol çerçevesinde Muğla’da faaliyet gösteren Hizmet Vakfı’nın çalışmaları velilerin tepkileri üzerine askıya alındı

Veliler kazandı: Hizmet Vakfı’na geri adım attırıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN mustafa.k@birgun.net

İmzalanan protokollerle okulları dini vakıf ve cemaatlere açan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tepkiler üzerine Nur Cemaati’ne bağlı Hizmet Vakfı ile Muğla’da imzaladığı protokolü askıya aldı. Muğla’daki ortaokullarda dokuz yaşındaki öğrencilere “değerler eğitimi” adı altında “ahretin önemi”ni anlatan vakfın faaliyetleri velilerin ve Eğitim Sen Muğla Şubesi’nin tepkileri üzerine engellendi. Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci imzasıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderilen yazıda, “Eğitim-Öğretim döneminde yaşanan aksaklıklardan dolayı yeniden bir değerlendirme yapılıncaya kadar, söz konusu çalışmalara ara verilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi.

“Herkese kapımız açık”
MEB ile Hizmet Vakfı arasında okullarda Değerler Eğitimi verilmesine yönelik işbirliği protokolü 2014 yılında imzalandı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, 2015 yılında tamamlanan protokolün süresini üç yıl daha uzattı. Vakfın Muğla İl Koordinatörlüğü tarafından MEB’e, “Gönüllü öğreticiler” listesi sunuldu. MEB Müsteşarlığı’nın listeyi onaylaması ardından, pedagojik formasyonu olmayan kişiler, velilerin bilgisi olmadan okullarda ders vermeye başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Ekinci, cemaat üyelerinin okullarda ders vermediğini, konunun planlama aşamasında kaldığını söyleyerek, velilerden bu doğrultuda şikayet almadıklarını savundu. Ekinci, “büyütülecek” bir şey olmadığını belirterek, “Bir hatamız varsa, hatamızdan vazgeçeriz. Bu protokoller devam edecek, biz çocuklarımızı eğitiyoruz. Bizim projesi olan herkese kapımız açık” dedi.


veliler-kazandi-hizmet-vakfi-na-geri-adim-attirildi-453694-1.


“Asıl olan ahret için çalışmaktır”
Ekinci’nin iddialarına karşın bir öğrencinin değerler eğitimi sırasında defterine aldığı notlar eğitimin içeriğini gözler önüne serdi. Notlardan, cemaat üyelerinin çocuklara dünya hayatının geçiciliğini, insanın dünyada bir misafir olduğunu ve ahret için çalışmak gerektiğini anlattığı öğrenildi. “İnsanın Mahiyeti” başlığıyla işlenen derste, Güneş “iman” olarak nitelendirilirken İslamiyet ise yağmur damlalarıyla resmedildi. Öğrencilere ağaç çizdiren “gönüllü öğretici” ağacın köklerinin dünya hayatı olduğunu, gövdesinin ve dallarının ise ahret hayatı olduğunu anlattı. Çocuğunun ders notlarını gören veli, Eğitim Sen’e ulaşarak vakfın ders saatleri içerisinde öğrencilerin psikolojisini bozacak şekilde dersler verdiğini bildirdi. Vakfın okullarda ders vermediğini ileri süren İl Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Sen’in konuyu gündeme getirmesiyle vakfın okullarda yürüttüğü faaliyetlerin durdurulmasını istedi.

“Çocuklarımıza sahip çıkalım”
Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Nuran Aldan, 2017’nin gerici ve bilim dışı modelin eğitim sistemine yerleştirilmesi konusunda acil durum sirenlerinin çaldığı yıl olduğunu kaydetti. Aldan, laik ve bilimsel bir eğitim için veliler ve öğretmenlerle birlikte mücadele edeceklerini belirterek, “Okullara sokulan Ensar, Hizmet, TÜRGEV, TÜGVA ve onlarca cemaatin çocuklarımızı empoze etmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Ortaöğretimdeki öğrencilerin soyut-somut ayrımını yapma kapasitesinin gelişmediğine dikkati çeken Aldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kız çocukların başını bağlayarak erkek çocukların ayaklarını yıkatan ve bunun normal olduğunu çocuklarımızın zihnine yerleştirilenleri düşünün. Yetiştirilmek istenen, sormadan kabullenen, korkuyla sindirilen, dini referanslarla yetiştirilip bilimsel düşünmeyi düşmanlaştıran ve kadını cinsel nesne olarak gören bir nesil. Çocuklarımıza ve laik, bilimsel eğitimi kazanma mücadelesine sahip çıkalım.”