‘Velilerden para talep edilemez’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kayıt sırasında velilerden hiçbir şekilde bağış ve kayıt parası talep edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yazılı yanıt veren Bakan Selçuk, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtların, temmuzun ilk iş gününde ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapıldığını söyledi.

Selçuk, kayıt sırasında yurttaşlardan hiçbir suretle kayıt parası, bağış ve benzeri adlar altında zorla para toplanamayacağı, zorla bağış alınamayacağı ve öğrencilerin eğitim hakkının engellenemeyeceğinin, Anayasa’nın 42. maddesi ile Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 16. maddesinde yer aldığını kaydetti.

Selçuk’un açıklamasına rağmen Sayıştay raporlarına da yansıyan velilerden toplanan ‘zorunlu bağış’ konusunda ne yapıldığı ise merak konusu.

Bakan Selçuk ayrıca şu bilgileri verdi:

“Okul öncesi eğitilin kademesinde öğretmen ve öğrencilere yönelik ücretsiz dağıtılan eğitim materyallerinin yanı sıra 2017-2018 eğitim öğretim yılından bu yana şarlan elverişsiz ailelerin çocuklarının yıl içerisinde kullanacağı kırtasiye malzemeleri de devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun dışında yatılı bölge ortaokullarında öğrenim gören öğrencilere harçlık ve giyim yardımı yapılmakta olup STK’lerle yapılan protokoller kapsamında ayrıca sosyal yardımlar yapılmaktadır.”