Venezuela’dan yapılan ithalatın detayları ortaya çıktı: İnşaat demiri için hurda aranıyor

Ekonomi Servisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Buna göre sadece nisan ayı içindeki dış ticaret açığı 4,58 milyar dolar olurken, ocak-nisan dönemindeki dış ticaret açığı 14,13 milyar dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret açığında geçen yılın ilk 4 aylık dönemine göre yüzde 19,7 oranında azalma meydana geldi.

Öte yandan son günlerde sıkça tartışılan Venezuela’dan yapılan ithalat da verilerin açıklanmasıyla netlik kazandı. Türkiye kendisine yaklaşık 11 bin km uzaktaki Venezuela’dan 2019’da 19 milyon 799 bin dolar değerinde ithalat yapmıştı. 2020’de bu tutar yüzde 212’lik artışla 61 milyon 778 bin dolara yükselmişti. Dün açıklanan verilere göre 2021 yılının sadece ilk 4 ayında yapılan ithalat 117 milyon 198 bin dolara yükseldi. Geçen yılın ilk 4 ayında bu tutar 12,6 milyon dolardı. Yani Venezuela’dan yapılan ithalat bu yılın ilk 4 ayında 2019 ve 2020 yılında yapılan toplam ithalatın 1,5 katına ulaşmış durumda.

Peki bu Güney Amerika ülkesinden Türkiye’ye hangi mal ithal ediliyor? TÜİK’in yayımladığı verilerin detaylarında bu bilgiye ulaşmak mümkün. Venezuela’dan yılın ilk 4 ayında yapılan 117,2 milyon dolarlık ithalatın 95,5 milyon doları “Metal cevherleri, döküntüleri ve hurdaları” başlığı taşıyan kalemden oluşuyor. Bu haliyle Venezuela’dan yapılan ithalatın yüzde 81’ini hurda ithalatı oluşturuyor. Ağustos ayında Venezuela’dan getirilen peynir ürünlerine gümrük vergisi alınmayacağı yönündeki cumhurbaşkanı kararına rağmen, bu ülkeden peynir ithalatı henüz yapılmadı.

Öte yandan hurda ithalatının artmasının altına yatan nedenin demir fiyatlarında son aylarda meydana gelen artışlar olduğu iddia ediliyor. Gerçekten de son 1 yıl içinde dünya demir fiyatlarında yüzde 250’yi aşan fiyat artışları yaşandı. Bu durum özellikle Türkiye’deki inşaat sektörünün belini büküyor. İnşaat sektörünün zaten durgun seyreden konut talebinden kaynaklanan sorunları varken bir de sektörde yaşanan girdi maliyetlerindeki artış müteahhitleri zor duruma düşürüyor. TÜİK’in inşaat maliyet endeksi verilerine göre bina inşaatlarında malzeme maliyetleri son 1 yılda yüzde 37,4 oranında arttı.

Türkiye’de de Venezuela’dan ilk hurda ithalatı 2019’un kasım ayında başladı. Demir Çelik Fabrikası’nın önemli bir üretim üssü olduğu liman kenti İskenderun hurda ithalatının da merkezi konumunda. Yılın ilk 4 ayında çoğu İskenderun Limanı’na geldiği bilinen toplamda 4 milyar 472 milyon dolar değerinde hurda ithal edildi.