ABD Başkanı Donald Trump ile müttefiklerinin geçici devlet başkanı olarak tanıdığı Juan Guaido için, Avrupa Parlamentosu da sıraya girdi. Öte yandan, Birleşik Krallık Parlamentosu üyesi İşçi Partisi’nden John McDonnell, Pakistan asıllı Britanyalı yazar Tarık Ali, akademisyen Lindsey German ve daha pek çok Marksist araştırmacı ve politikacı Venezuela ile dayanışma çağrısında bulundu. Çağrıda, “ABD’nin rejim değişikliği […]

Venezuela, Libya olmayacak!

ABD Başkanı Donald Trump ile müttefiklerinin geçici devlet başkanı olarak tanıdığı Juan Guaido için, Avrupa Parlamentosu da sıraya girdi. Öte yandan, Birleşik Krallık Parlamentosu üyesi İşçi Partisi’nden John McDonnell, Pakistan asıllı Britanyalı yazar Tarık Ali, akademisyen Lindsey German ve daha pek çok Marksist araştırmacı ve politikacı Venezuela ile dayanışma çağrısında bulundu. Çağrıda, “ABD’nin rejim değişikliği girişimini desteklemesinin hiçbir anlamı yoktur. Şayet başarılı olursa, Irak’taki, Libya’daki gibi feci müdahalelerin önünü açabileceğini fark etmek gerekir. Biz buna karşı çıkıyoruz” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin sahtekârlığı belgeli

Çağrıda ABD emperyalizminin her zaman aynı taktiği uyguladığı vurgulanarak, “Venezuela’daki ekonomik krizin kasıtlı bir politika ile nasıl şiddetlendirildiğini vurgulamak gerekiyor. Bir yıldan uzun bir süre önce, Honduras’ta yaşananları hatırlayın, ekonomik ve sosyal sorunların neden olduğu bir başka Latin Amerika ülkesi, orada da sokak protestolarına ve şiddet açığa çıktı. Ülke yoksullaştırıldı Honduras’ta, ABD yanlısı Juan Orlando Hernández’in başkan olarak seçilmesindeki ABD sahtekârlığı çok açıkça belgelendi. Petrol fiyatları, önceki cumhurbaşkanı Hugo Chavez’in kendi ülkesinde ve kıtasında yoksulların yardımına yetişmesini engelleme girişimini bastırdı. ABD ve diğer ülkeler tarafından yaptırımların uygulanmasını engelledi. Uzun yıllar boyunca Güney Amerika’da ABD müdahalesinin korkunç ve açıkça belgelenmiş tarihi göz önüne alındığında tarafımız bellidir” ifadelerine yer verildi.

Halka ümit vermeyenlere karşı

Açıklamada “Trump ve Bolsonaro’nun aşırı sağdaki hükümetleri, Venezuela’ya veya Latin Amerika’daki halka ümit vermiyor. İnsanların Venezuela hakkındaki görüşleri ne olursa olsun, ABD’nin rejim değişikliği girişimini desteklemesinin hiçbir anlamı yoktur. Şayet başarılı olursa, Irak’taki, Libya’daki gibi feci müdahalelerin önünü açabileceğini fark etmek gerekir. Bunun yerine, ileriye giden yol Meksika ve Bolivya cumhurbaşkanlarından gelen diyalog çağrısına kulak vermektir. Yaygınca kabul edilenden yalan haberler yerine ve bilgili bir arka plana kulak vermek hepimizin görevidir” denildi.

***

AP, hızını alamadı

ABD Başkanı Donald Trump ile müttefiklerinin ‘Geçici Devlet Başkanı’ olarak tanıdığı Juan Guaido için Avrupa Parlamentosu (AP) da karar çıkardı. Guaido’yu ‘Geçici Devlet Başkanı’ olarak tanıyan AP, Avrupa Birliği hükümetlerini aynısını yapmaya çağırdı. Hızını alamayan parlamenterler, kararda, seçilmiş Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun hükümetine bağlı büyükelçiler yerine Guaido’nun kendi kafasına göre atadığı büyükelçilerin AB devletleri tarafından akredite edilmesi talebine de yer verdi.