ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’da demokratik olarak seçilmiş Nicolas Maduro hükümetini devirme girişimlerini protesto etmek için Beyaz Saray önünde büyük bir yürüyüş yapılması planlanıyor. “Trump Venezuela’dan Elini Çek!” sözü ile çağrısı yapılan ve hafta sonu yapılması planlanan yürüyüşe 150’den fazla demokratik kitle örgütü destek veriyor. Ulusal İttifak (NC), Kara Barış İttifakı, Küresel Adalet İttifakı, San […]

Venezuela’ya destek için dev yürüyüş çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’da demokratik olarak seçilmiş Nicolas Maduro hükümetini devirme girişimlerini protesto etmek için Beyaz Saray önünde büyük bir yürüyüş yapılması planlanıyor.

“Trump Venezuela’dan Elini Çek!” sözü ile çağrısı yapılan ve hafta sonu yapılması planlanan yürüyüşe 150’den fazla demokratik kitle örgütü destek veriyor. Ulusal İttifak (NC), Kara Barış İttifakı, Küresel Adalet İttifakı, San Francisco Merkez Çalışma Konseyi ve Pink Floyd’un efsane solisti Roger Waters da yürüyüşü düzenleyenler arasında yer alıyor. “Venezuela’ya karşı saldırgan politikalar, Irak ve Libya gibi petrol zengini ülkelerde rejim değişikliği için düzenlenen çirkin savaş modeline benziyor” denilerek yapılan çağrıya destek büyüyor.

Personelini geri çekecek

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, Venezuela’daki büyükelçiliğinde bulunan tüm personelini bu hafta geri çekecek. Bu karar, Venezuela’daki kötüleşen durumu ve ABD Büyükelçiliğindeki diplomatik personelin varlığının ABD politikasında bir kısıtlama haline geldiği sonucunu yansıtıyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Ocak ayında Venezuela’daki ABD Büyükelçiliğinde görevli ikinci derece personeline ülkeyi terk etmesi talimatı vermişti. Ancak birinci derece personelin görevlerine devam edeceğini açıklamıştı.

Sabotaj halkı hedef alıyor

Venezuela’da geçen perşembe günü akşam saatlerinde başlayan ve hala birçok yerde devam eden elektrik kesintisine ilişkin açıklamalarda bulunan Maduro, “Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali’ne yönelik yeni bir sabotaj hazırlığı yapan iki kişiyi yakaladık.” dedi.

Sabotaj girişiminin Guri ismiyle bilinen Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali’nin iletişim sistemine yönelik olduğunu belirten Maduro, “Adaletten, halkımıza yaptıkları bu devasa zarar nedeniyle bunların beyin takımlarından hesap sormalarını rica ediyorum.” diye konuştu. Maduro, sabotajın sorumlularının Venezuela halkının yaşam hakkını, barış hakkını, huzurunu hedeflediğini vurguladı.