Mısır’ın ardından İsrail ile ilişkileri başlatma arayışındaki Ankara’nın Tel Aviv’e elçi atama teklifinde bulunduğu öne sürüldü. İsrail’in şartı ise Hamas’ın sınırlandırılması

Ver Hamas’ı elçi atayalım

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail basını, Türkiye'nin İsrail'e diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak için teklifte bulunduğunu iddia etti. Başbakan Binyamin Netanyahu yönetimine yakınlığıyla bilinen Hayom gazetesine göre, üst düzey bir Türkiyeli yetkili, Ankara’nın pazartesi günü İsrail hükümetinin de eşzamanlı olarak aynı adımı atmayı taahhüt etmesi halinde, Tel Aviv'e büyükelçi göndermeye hazır olduğunu aktardı. Haberde, iki eski müttefik ülkenin anlaşmazlığının temel noktasının Hamas yetkililerin Türkiye’deki varlığı olduğu belirtildi. Ankara’nın teklifinin emekli amiral Cihat Yaycı'nın İsrail ile deniz sınırı anlaşması önerisi yapmasından üç hafta sonra geldiğine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Hakan Yurdakul'ın mart başında Avrupa Yahudi Parlamentosu'nun eski müttefikler arasındaki yenilenen gündemine odaklanan bir konferansına katıldığının hatırlatıldığı haberde, Türkiye'nin Mısır ile ilişkileri normalleştirme isteğine de değinildi. Mısır ile yumuşama karşılığında AKP iktidarının İstanbul merkezli Müslüman Kardeşler bağlantılı TV kanallarına Kahire hükümetine karşı yayınları durdurma çağrısı yaptığının vurgulandığı haberde benzer adımın İhvan’ın bir kolu olan Hamas’ın İstanbul’daki yetkilileri için de atılabileceği kaydedildi. Kahire'nin Ankara ile yakınlaşmayı resmi olarak reddetmesinin aksine Netanyahu'nun 10 Mart'ta partisi Likud'un seçim çalışmaları kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Doğu Akdeniz'deki gaz konusunda görüştüklerini doğruladığı belirtildi.

Gazeteye konuşan dış politika uzmanı Karel Valansi, iki ülkenin birbirinden tamamen vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyledi. Dış politikası uzmanı Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak da Türkiye’nin bu açılıma ihtiyacı olduğunu kaydedetti: “Ankara'nın Biden yönetiminden gelen baskıyı hafifletmek için Washington'a bir 'köprü' olarak Kudüs'e ihtiyacı var." Türkiye’nin Hamas’a verdiği desteğe dikkat çeken Yanarocak, bu desteklerden vazgeçmenin imkânsız olmadığını belirterek, “Türkiye, İsrail’in bu konudaki taleplerini karşılamak için gerekli adımları atabilir. Müslüman Kardeşler’e karşı atılan adımların Hamas ile de olabileceğini düşünüyorum. İkna etmek için önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.