Covid-19'a karşı kullanılmak üzere verem aşısı Afrika'da sağlık çalışanları üzerinde denenmeye başladı. 250 sağlık çalışanına uygulanacak aşı için iki kişi üzerinde ilk denemenin yapıldığı aktarıldı

Verem aşısı Güney Afrika’da sağlık çalışanlarında Covid-19’a karşı denenmeye başladı

Dış Haberler Servisi

Güney Afrika Cape Town’da bulunan Tıbbi Denemeler Merkezi (TASK) tüberküloz (verem) aşısını Covid-19’a karşı denemeye başladı. Bu klinik deneme kapsamında yüzyıllık BCG aşısı 250 sağlık çalışanına uygulanacak. Deneme Pazartesi günü iki sağlık çalışanına aşı vurulmasıyla başladı.

TASK, aşı denemesini resmi olarak Covid-19 tedavi merkezi olarak hizmet veren Tygerberg Hastanesinde gerçekleştiriyor.

Aşı denemesi için en uygun adayların sağlık çalışanları olduğunu söyleyen TASK CEO’su Profesör Andreas Diacon, "katılım tamamen gönüllü ve (bugün) aşılanan ilk iki kişi de ilk gönüllülerimiz. Tamamen sağlıklı insanları aşılıyoruz. Bu bir aşıdır, bu yüzden sizi gelecekte olacak şeylerden koruması beklenir ve biz de bundan sonrasını gözlemleyeceğiz” şeklinde konuştu.

eNCA’ye konuşan Göğüs Hastalıkları Profesörü Andreas Diacon "En iyi adayları seçmeye çalıştık. Bu nedenle Cape Town Hastanelerindeki sağlık çalışanlarını dahil ettik. Enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu yerler buralar. (Yüksek enfeksiyon riski) bu araştırma için çok iyi bir şey, böylelikle koruma sağlayıp sağlamadığını daha hızlı görebilir ve en çok ihtiyacı olanlara bunu gösterebiliriz” diye ifade etti.

Araştırmayı gerçekleştiren merkez TASK ise çeşitli tıbbi alanlarda, özellikle verem tedavisi alanında yeni ilaç, aşı ve teşhis yöntemleri üzerine faaliyet gösteren Cape Town merkezli bir sosyal girişim. Prof. Andreas Diacon tarafından 2005 yılında kurulan bu merkez bu araştırmayla, yüzyıllık BCG aşısının SARS-CoV-2 virüsü enfeksiyon ihtimalini ve Covid-19 hastalığı semptomlarının ağır tablosunu azaltıp azaltmayacağını belirlemeyi amaçlıyor.

“Bu aşı, Covid-19’un etkilerini hafifletmede işe yarayabilir”

Hastalığın Güney Afrika’da mevcut hastane kapasitesini ciddi bir şekilde zorladığını ifade eden araştırma ekibi; “BCG, çocuklarda vereme karşı aşı olarak kullanılmaktadır, ancak çocuk ve yetişkinlerde diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı spesifik olmayan koruyucu etkileri de bulunmaktadır. Güney Afrika’da tüm yeni doğanlar BCG aşısı olur. Yetişkinleri yeniden aşılanması bu pandeminin etkilerinin azalmasına katkı sağlayabilir” şeklinde açıkladı.

BCG aşısı ve Covid-19 ilişkisi, daha önce BCG aşısı yapan ülkelerde daha az ölüm oranı olduğunu iddia eden bir araştırmayla dünya kamuoyunun gündemine gelmişti. Bu konuda sağlık çalışanları üzerinde başka bir deneme Avustralya’da Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bu konuda yayınladığı raporda BCG-Kovid-19 ilişkisi konusunda herhangi bir sonuçlanmış araştırma olmadığını söylemiş; Kovid-19’a karşı bu aşıyı önermediğini ve bu tür haberlerin BCG aşısına talebi arttırarak aşıya gerçekten ihtiyacı olanlara yetersiz aşı arzına sebep olacağından verem kaynaklı ölümlere sebep olabileceğini belirtmişti.

Kaynak: eNCA, Businesstech