Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, verem hastalığının tanı ve tedavisine dair açıklamalarda bulundu. Korkmaz, hastalığın hizmetlerinin tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olduğunu kaydederek, “Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı doğrudan gözetimli tedavi ile kullanınız” dedi.

Verem hastalığı: Belirtileri neler, önlenebilir mi?

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz 76. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısı ile, hastalığın tanı ve tedavi hizmetlerine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Dr. Korkmaz, hastalığın belirtilerinin genel olarak; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi; solunum sisteminde öksürük, balgam, öksürük ile kan tükürme, göğüs-sırt ve yan ağrısı ve nefes darlığı olduğunu kaydetti.

Korkmaz, “Ülkemizde tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsizdir. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalarımıza ulaştırılmaktadır. Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu tüberküloz hastaları da ücretsiz olarak tedavi edilmektedir. Teşhis ve tedavideki kaliteli hizmetlerin sonucunda tüberküloz mortalite (ölüm) hızı dünya genelinde yüz binde 19,7, DSÖ Avrupa Bölgesinde yüz binde 2,9 iken Türkiye’de yüz binde 0,5’dir” dedi.

"ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK"

Düzenli ilaç kullanımının hastalıkla mücadele en önemli etken olduğunu vurgulayan Dr. Korkmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir; Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatınız. Kâğıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı doğrudan gözetimli tedavi ile kullanınız. Doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeğinize verem aşısını mutlaka yaptırın."

(İHA)