Vergi artışı ölümcül yollara yönlendiriyor

Haber Merkezi

Kırıkkale’de 7 kişinin ölmesinin ardından İzmir’de de sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye başvuran 18 kişiden altısı öldü. Cenazeler, otopsi işlemleri için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı.

İzmir’in Konak, Karabağlar, Gaziemir ve Bayraklı ilçelerinde hastaneye başvuran 18 kişiden yedisi yoğun bakıma alınmıştı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada çoğu aktar ve baharatçı dükkanı 11 iş yeri ve 2 depoya baskın yaptı. Ayrıca 4 araçta arama yapıldı. Operasyonlarda el altından sahte etil alkol ve içki sattığı belirlenen 10 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki sorgularının sürdüğü bildirildi.

Mersin Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada alkollü içecekler üzerinde uygulanan vergi artışlarının yurttaşı ölümcül yollara yönlendirdiği vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti: “Etil alkol satışlarındaki yasakların kişileri daha kolay bulunan ve zehirli olan metil alkole yönelttiği aşikâr. Türkiye’de alkollü içecekler ve tütün ürünleri üzerinde uygulanan özel tüketim vergilerinin sosyal fayda amacında beklenen işlevselliği tam olarak yerine getiremediği ve tüketici tercihlerine yön vermede başarılı bir grafik sergileyemediği görülmekte. Dolayısıyla toplum sağlığı için zararlı olarak kabul edilen bu ürünlerin tüketiminin kısılmasında vergilerin tek başına etkili olmadığı ve kayıt dışı ekonominin oluşumuna sebebiyet verdiği sonucuna ulaşılmıştır.