Vergi kaçıranlara yüzde 50 indirim

Hüseyin Şimşek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin 10’uncu vergi affı düzenlemesinin görüşmelerinde, “büyük şirketlerin büyük usulsüzlüklerine af” tartışmaları yaşandı. Vatandaşın vergi ve prim borçlarına kısmi indirim getirecek iktidar, şirketlerin milyarlarca TL’lik usulsüzlüklerini ise affedecek.

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile kamunun 401 milyar TL’lik vergi alacağı ile 74,6 milyar TL’lik SGK alacağı yapılandırılıyor. Ödeme günü geldiği halde ödenmeyen 5.2 milyar TL’lik trafik cezasına da indirimli ödeme imkanı tanınacak. AKP, asıl “iyiliği” büyük şirketlere yapacak. Teklife göre, kazandığından daha az bildirimde bulunan ve bu yolla milyarlarca TL’lik usulsüzlüklere ve vergi kaçırma işlemine imza atan şirketlerin borçlarında yarı yarıya indirim yapılacak.

ONLARI AFFEDİYORSUNUZ

İktidarın halkı değil vergi kaçıran şirketleri kollayan yasalarına, muhalefet milletvekilleri karşı çıktı. HDP’nin Ekonomi Politikaları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Neden bu şirketlerin borcunu affediyoruz?” diye sordu. Vergi kaçıran işletmelerin en çok yüzde 10’luk bir borç diliminin affedilmesi gerektiğini söyleyen Paylan, “Yandaşlarınızı affediyorsunuz. Beşli çeteyi affediyorsunuz. Milyarlık rakamlarını affediyorsunuzdur belli şirketlerin, belli yandaşların. Bunu vicdanınıza sığdırıyor musunuz? Bunu adaletinize sığdırıyor musunuz? Bir üst sınır konulmalıdır. Bir milyona kadar olan cezaların bu anlamda kapsama dahil olmasını, üstündekilerin kapsama dahil olmamasını öneriyorum” dedi.

REKABETİ BOZUYORUZ

Teklifin gerekçesinde yer alan “koronavirüs salgını” ifadelerine karşı çıkan CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise “Bundan önceki aflarda Covid yoktu, ondan öncekilerde de farklı şeyler bahane edilmiş, demek ki bu pandemiden kaynaklanan bir durum değil. Neden bu kadar sık, iki senede bir hatta şimdi daha da hızlandı, biz vergi affı çıkarıyoruz, prim affı çıkarıyoruz, yeniden yapılandırma çıkarıyoruz. Ne oluyor, nedir sıkıntı, buna bakmamız lazım. Çok hassas davranmamız lazım. Adaletsiz, kanunlara aykırı bir iş yapıyoruz. Sık sık yapıyoruz bunu. Bu konuda çok hassasiyet göstermemiz gerekiyor hep beraber. Bir tarafta vergisini zamanında ödeyen vatandaşlar, kurumlar, firmalar var. Rekabeti bozuyoruz, diğer taraftan da devlet için bir sıkıntı tekrar yaratmış oluyoruz” diye konuştu.

Muhalefet milletvekillerinin itirazlarına rağmen, büyük şirketlerin milyarlarca TL’lik borçlarının indirilmesinden vazgeçilmedi.

Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sona erdi. Önümüzdeki hafta genel kurul maratonu başayacak.