Ülkemizde vergi adaletsizliğini en yoğun ve en somut biçimde yaşayanlar ücretli çalışanlardır. Asgari ücretli bir çalışan dahi devlete her yıl bir esnaf ya da serbest çalışandan daha fazla vergi ödüyor.

Vergiden dolayı ücretimiz düştü

Hüseyin abim, sene başında şefimiz hepimizi topladı; “Net maaşınız 3 bin 140 TL” dedi, ağustos ayına kadar sıkıntı yoktu. Ancak sene başından beri asgari geçim indirimi (AGİ) ve primlerle 3 bin 400 TL’yi bulan maaşımız, son ay 3 bin 130 TL’ye düştü. İşveren, “Vergi kesintisi” diyor; gelecek aylarda daha da düşecekmiş. Sene başında bize açıklanan 3 bin 140 TL’den de aşağı ücret ödenmesi normal midir? Teşekkür ederim.

Merhaba;

Ülkemizde vergi adaletsizliğini en yoğun ve somut biçimde yaşayanlar ücretli çalışanlardır. Hükümet özellikle ekonominin kötü gitmeye başladığı pandemi öncesi dönemden başlayarak çalışanların vergi tarifelerinde farklı uygulamalara giderek ücretlilerden aldığı vergiyi artırıyor. Asgari ücretli bir çalışan dahi devlete her yıl bir esnaf ya da serbest çalışandan daha fazla vergi ödüyor. Dolayısıyla sizin karşılaştığınız durumda bundan kaynaklanıyor. Ancak sizin işyerinizde ücretler net olarak kararlaştırılıp işe alınıyorsanız yıl içerisindeki vergi artışından etkilenmemeniz gerekir. Yani yıl içinde yükselen vergi ödemenizi işverenin karşılayarak size yansıtmaması gerekiyor. Bunun için de iş sözleşmelerinizde ücretinizin net olarak anlaştığınızın açıkça belirtilmesi gerekir. Aksi halde işveren ücretlerin net değil brüt olduğunu iddia eder ve bunu sözleşmelerle kanıtlarsa bir hak iddia edemezsiniz. Siz aksini (sözleşmelerle) kanıtlarsanız vergi artışından doğan kaybınızın telafi edilmesini işverenden talep edebilirsiniz.
İyi günler.

DOĞUM SONRASI ÇALIŞMAYI DÜŞÜNMÜYORUM

Sayın yetkili; 24’üncü haftada devam eden bir hamilelik sürecim bulunmaktadır. Doğum sonrası çalışmayı düşünmüyorum. İş çıkışı olarak doğum parası ve sosyal haklar olarak ne zaman işten ayrılmam doğru olur. 37’nci hafta ayrılırsam herhangi bir hakkım oluyor mu? Mevzuat olarak inceleme yaptım ama net bilgi alamadım yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Merhaba;

Bir kadın çalışan doğum sebebi ile SGK’den ve anlaşmalı hastanelerden periyodik bakım, doğum hizmeti ve doğum istirahatine tekabül eden 16 hafta için geçici iş göremezlik ödeneği, ayrıca emzirme yardımı alabilmektedir. Sizin bu haklardan yararlanabilmeniz için öncelikli yapmanız gereken 32’nci haftada doktorunuza istirahat açtırmak olmalıdır. Ardından doğumunuz gerçekleştikten sonra bu istirahat yine hekiminiz tarafından kapatılacak daha sonra işyeriniz raporunuzu sistem üzerinden onaylayacak ve siz geçici iş göremezlik ödeneğinizi alacaksınız. Özetle önerimiz şayet işten ayrılma konusunda kesin kararlı iseniz bunu doğum istirahatiniz sona erip SGK’den söz konusu haklarını aldıktan sonra yapmanızdır. Doğum istirahati öncesinde ise işten ayrılmayın. Aksi halde bu haklardan yararlanamazsınız.
İyi günler.

FAZLA MESAİYE ONAY VERMEYENE ZAM YOK

İş yerinde ocakta fazla mesai dosyasına imza atmadım. Buna rağmen gönüllü hafta içi 4 saat mesai yaptım ve bana ocak ayından itibaren yüzde 10 zammı vermediler. Sebebini ise yıllık mesai dosyasına imza atmamamı gösterdiler. Benim anlamadığım işçinin mesaiye zorlanması yasal haklara göre mesaiye mecbur olmaması değil midir? Bu konuda ne yapmalıyım lütfen bana yardım edin. Teşekkürler.

Merhaba;

İş kanunumuz gereğince işçinin fazla mesai yapması kendi onayına bağlıdır. İşveren işçilerden fazla mesai için onay almak zorundadır. Siz anladığımız kadarıyla fazla mesai onayı vermemişsiniz. Bu sizin yasal bir hakkınızdır. Yani bu onayı vermek zorunda değilsiniz. İşverenin bu nedenle ücret artışında size ayrımcılık yapması ise yasal olmayan bir davranıştır. Bu nedenle iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirerek işten ayrılabilirsiniz. Ayrıca yapılmayan ücret artışınızdan kaynaklanan ücret farklarını da işverenden talep edebilirsiniz. Bunların olabilmesi açabileceğiniz bir dava ile mümkündür. Bunun için de bir avukatla görüşmelisiniz. Dava açmak istemiyorsanız işyerinizin bağlı bulunduğu İstanbul Çalışma Ve İş Kurumu (İŞKUR) şubesine şikâyet dilekçesi verebilirsiniz.