DİSK, asgari ücretten vergi alınmamasını ve gelir düzeyine göre vergilendirme yapılmasını istedi. Talepler listesinde gıdada KDV’nin sıfırlanması ve en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılması da yer aldı.

Vergileri gidin zenginden alın

EMEK SERVİSİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), dün İstanbul Beşiktaş’ta bulunan genel merkezi önünde yaptığı basın açıklamasıyla önümüzdeki döneme ilişkin örgütlenme ve mücadele programını açıkladı. 5 acil talepte bulunan DİSK asgari ücretten verdi alınmaması ve vergi dilimlerinin gelire göre hesaplanmasını da istedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı açıklamada “Ülkeyi yönetenlere göre ekonomi şahlanıyor ama işçi sınıfı başta olmak üzere geniş halk kesimleri için şahlanan tek şey işsizlik, pahalılık, faturalar, borçlar, zamlar” vurgusu yaptı. Halkın alım gücünün kaybolduğuna değinen Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Televizyonlarda, gazetelerde anlatılan pembe masallar artık kimseyi uyutamıyor: Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz. İşsizliğin arttığını artık hemen her evde olan işsizlerden, özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz.”

2022 PAHALILIĞIN YILI OLACAK

“2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak. Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor” diyen Çerkezoğlu Türkiye'nin salgın süresince milli gelirine oranla en az nakit desteği veren ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediğinin altını çizen Çerkezoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Pandemide halk işsizlikle ve geçim zorluklarıyla mücadele ederken bir avuç ayrıcalıklı şirketin vergi borçlarının sıfırlanmasını, İŞKUR ve SGK kaynaklarından yapılan kıyakları kimse görmüyor zannediyorlar. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılıyor. Türkiye, uluslararası sermaye için ucuz ve güvencesiz işçilik cenneti haline getirilmek istenirken, elimiz kolumuz bağlı izleyelim, örgütlenmeyelim, sendikalı olmayalım, hakkımızı arayıp sormayalım istiyorlar. Bizi yoksullaştırarak, bize hayatı zehir ederek bir avuç şirket ile beraber ‘şahlanmak’ istiyorlar. İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın çok büyük bir çoğunluğu ise bu masallarından bıktı artık. ‘Geçinemiyoruz’ diyenler çözüm istiyor.”

İktidarı, acil önlemler almaya çağıran Çerkezoğlu “Üç beş şirketin hatırına bir gecede çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, açlık ve yoksullukla boğuşan milyonlar için neden çıkmadığını soruyoruz” dedi.

Çerkezoğlu, birlikte mücadeleye vurgu yaparak “Önümüzdeki aylarda TBMM'de Türkiye'nin 2022 yılı bütçesi için çalışmalar başlayacak. Bütçede oldukça basit düzenlemeler yapılarak, bu ülke bu halk nefes alabilir. Birkaç ay içinde yeni asgari ücret çalışmaları başlayacak. Hem bütçe hem de asgari ücret artan hayat pahalılığına karşı emekçilerin soluk almasını sağlayabilir. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için acil önlemler alınmalıdır! Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır” diye konuştu. Çerkezoğlu acil talepleri ise şu şekilde sıraladı:

►Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

►Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20'den 10'a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

►En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

►Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

►Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.