Polis memuru tarafından 3 sene önce katledilen trans kadın Buse Şeker davası bugün görülecek. Avukat Kerem Dikmen, “Ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesi gerekiyor. Verilen ceza faillere ders olacak” dedi.

Verilecek ceza faillere ders olsun
Fotoğraf: MA

İlayda KAYA

İzmir’de yaşayan ve seks işçiliğiyle geçimini sağlayan trans kadın Hande Buse Şeker, 9 Ocak 2019 günü evinde, polis memuru Volkan Hicret tarafından öldürüldü. Hicret, Şeker’i öldürdü, cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını da yaraladı. Olayın ardından yakalanan Volkan Hicret, çıkarıldığı mahkemece müebbet artı 41 yıl hapis cezası aldı. Genç LGBTİ+ Derneği’nin cezanın yeterli olmaması sebebiyle başvurduğu istinaf sürecinin sonucunda, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi tarafından dosyada verilen hüküm bozuldu. Mahkeme; sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmezken, cinsel saldırı, yağma ve yaralama suçlarından verilen cezaların artırılmasını istedi.

SÜREÇ BAŞLADIĞI YERDE

Davanın bugün hükmün bozulaması için görülecek 6’ncı duruşmasından önce BirGün’e konuşan davanın avukatlarından Kerem Dikmen bu duruşmada kararın çıkması gerektiğini kaydetti. Dikmen, polis memurlarının kamunun güvenliğini sağlamakla yükümlü olduklarını anımsatarak “Güç kullanma yetkisi olan biri. Dolayısıyla silah kullanımı bir yurttaşa göre ayrı bir suça tekabül ediyor. Biz bu yaşananı bir devlet görevlisinin bir transa yönelik öldürme eylemi olarak görüyoruz. Transa yönelik nefret suçlarını önlemekle yüklü bir kamu personeliydi. Bu bir cinayettir” dedi.

Davadaki eksikliklerin tespit edilmesi için davanın uzatıldığını kaydeden Kerem Dikmen “Bu cinayet 2019 yılında işlendi. Deliller belliydi. Olay yerini gören kameralar, itiraflar var. 3 seneyi geçen bir yargı süreci oldu. Hala ilk derece mahkemede oluşu bir problem. Biz buradaki kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması gerektiğini en başından beri savunuyoruz. Öldürme eyleminin her türlüsü bir insan hakkı ihlali ama burada sıradan bir öldürme eyleminden ayrıştıran yönler var. Bu unsurlar gözetildiğinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmeli. Bu faile verilecek her ceza, bundan sonraki her faile mesaj verir ve caydırıcı etki yaratır” dedi.

Katledilen Buse ŞekerKatledilen Buse Şeker

CEZA AĞIRLAŞTIRILMALI

Mahkemenin, sanığa nitelikli kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebini kabul etmediğini de anımsatan Kerem Dikmen “Fail, daha yüksek ceza almadığı müddetçe bizim açımızdan tatminkâr bir sonuç elde edilemiş olmayacak. Öldürmenin belli durumlarda olması halinde, daha üst cezalar uygulanıyor. Burada istismarla ve cinsel şiddetle iç içe geçen bir öldürme söz konusu. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmeli” dedi.

Cezalara yapılan indirimlere dikkat çeken Dikmen şunları söyledi: “Polis görev sırasında değilken Alsancak bölgesinde geziyor. Karşılaşmalar oluyor, yol üzerinde konuşmalar oluyor. Daha önceden tanışmışlar. En sonunda bu şiddet ve öldürme olayı gerçekleşiyor. Öldürme eylemini daha da nitelikli hale getiren bazı durumlar yaşanıyor. Cinsel suçlarda iç içe geçiyor. Böyle bir durumu devletin cezalandırması gerekiyor. Başka bir faile ağırlaştırılmış müebbet hapsi cezasıyla cezalandırılması çok kritik.” Öte yandan duruşma bugün 11.30’da, İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülecek.