İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırma verilerine göre Türkiye, konut fiyatlarının en yüksek arttığı ülke oldu. Verileri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, "Bunun en önemli sebebi nüfus artışı, hızla artan sığınmacı nüfusu ve gayrimenkul satın alarak vatandaşlık alma yoluyla gelen aşırı talep. Plansız uygulamalar konut fiyatlarını yükseltti" dedi.

Veriler ortaya koydu: Türkiye, konut fiyat artışı sıralamasında birinci

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) konut fiyat artışına yönelik araştırma verilerini paylaştı.

İPA verilerine göre Türkiye, konut fiyatlarının en yüksek arttığı ülke olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre İstanbul’da konut fiyatları 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında arttı. Verileri sosyal medya hesabından paylaşan Gökçe, "Bunun en önemli sebebi nüfus artışı, hızla artan sığınmacı nüfusu ve gayrimenkul satın alarak vatandaşlık alma yoluyla gelen aşırı talep. Plansız uygulamalar konut fiyatlarını yükseltti" ifadelerini kullandı.

Hane halkı geliri ve konut fiyat endeksi verilerine göre ise İstanbul'da 2020 yılı baz alındığında ortalama net gelir 6,5 baz, ortalama daire fiyatı ise 17,3 baza yükseldi.

"KİRA YARDIM ORANLARI ARTIRILMALI"

İnşaat maliyetleri ise son 6 yılda 6 kat arttı. Satın alma gücü düştü. Gökçe, "Sadece 1 yılda inşaat maliyeti yüzde 117 yükseldi. Gelirler bu artışa oranla artmadı. Dolayısıyla maliyet artışı da yaşadığımız konut krizini derinleştirdi" dedi.

Gökçe paylaşımında şunları kaydetti:

"2002 yılında konut sahibi olma oranı yüzde 73 iken bugün yüzde 60’a düşmüş durumda. Peki ne yapmalı? Sosyal konut üretirken, kentsel dönüşümü kolaylaştırmak için kira yardım oranları da arttırılmalı.

Biz İstanbul’da yalnız ev sahibine değil, oturana da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 3 katı kira desteği vermeyi bu yüzden önerdik. Depreme dayanıklı, nitelikli sosyal konut arzını arttırmak devletin görevidir. Bu görevin hakkıyla yerine getirileceği günleri özlemle bekliyoruz"