CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bürokratlara yaptığı çağrı nedeniyle "Bürokrasinin ne olduğunu bile bilmiyorlar. Vesayet çağrısından başka bir şey değil" ifadeleriyle eleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2001 yılında bürokratlara ilişkin, “Devletin bürokratlarına suç işlettiriliyor” ifadelerini kullandığı görüntüler gündem oldu.

Vesayet çağrısıdır demişti: Erdoğan daha önce bürokratlar için 'uyarmış'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2001 yılında yaptığı bir konuşmasını hatırlatarak, “Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yasa dışı iş yapan bürokratları uyarmasını tehdit olarak gören Erdoğan da iktidar olmadan önce, 2001 yılında bürokratları uyarmış” dedi.

Kaya, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bürokratları kanun dışı iş yapmamaları konusunda uyaran konuşmasını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2001 yılında kendisinin yaptığı konuşmayla yanıt verdi.

Kaya, açıklamasında şunları söyledi:

"Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yasa dışı iş yapan bürokratları uyarmasını tehdit olarak gören Erdoğan da iktidar olmadan önce, 2001 yılında bürokratları uyarmış. Ancak iktidar olduktan sonra uyarılarını kendisi de unuttu. Bu tam olarak 'Ele verir talkını kendi yutar salkımı' anlayışıdır.”

'DEVLETİN BÜROKRATLARINA SUÇ İŞLETTİRİLİYOR'

Kaya açıklamasında, Erdoğan’ın 2001 yılında yapmış olduğu TBMM Grup konuşmasını da paylaştı. Erdoğan, söz konusu konuşmasında şunları söylüyor:

“Devletin imkanları belli bir siyasi parti veyahut da siyasi maksatlı operasyonlar için kullanılıyor. Devletin bürokratlarına suç işlettiriliyor. Bu işleri yapanlar, yaptıkları hukuksuz ve ahlaksız her türlü faaliyetin altında ezilecekler."

KILIÇDAROĞLU VE ERDOĞAN ARASINDA ‘BÜROKRAT’ POLEMİĞİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı videolu çağrıda şu ifadeleri kullanmıştı:

İktidarın değişmesine az kaldı. İktidar değiştiğinde soruşturmalar başlayacak ve eminimim ki bu bürokratların bir kısmı, ‘Efenim emir aldık, uygulamak zorunda kaldık' diyeceklerdir. İşte, ‘Bunu diyerek sıyrılırım' diye düşünen, Saray'ın baskısına boyun eğerek kanun dışına çıkmış o devlet memurlarına buradan seslenmek istiyorum.Cenap Şahabettin'in bir sözü var, der ki; ‘En ağır angarya, faydasızlığından emin olduğunuz işi vazife namına ifa etmektir.' Açıkça söylüyorum, vazife namına mafyatik düzene hizmet edemezsiniz. Kanun dışı işleri emir olarak telakki edemezsiniz.Siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Kamil akla gelmeniz için Kılıçdaroğlu abinizin, amcanızın bu size son çağrısıdır. 18 Ekim Pazartesi itibariyle bu düzenin illegal isteklerine verdiğiniz tüm desteğin sorumluluğu size de ait olmaya başlayacaktır. Emir almıştım' diyerek bu kirli işlerden sıyrılamazsınız. Size kanun dışı her ne yaptırılıyorsa, Pazartesi itibariyle durun. Bu illegal, paralel sistemlerden elinizi, eteğinizi çekin. Size bunları yaptıranlara farklı bir muamele olacak elbet.”

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan da 4 gün sürecek Afrika ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunmuş, Kılıçdaroğlu'nun bürokratlara uyarısıyla ilgili, 'hukuk dışı çağrı' yorumu yapmıştı.

Erdoğan, şunları söylemişti: "Öncelikle bu açıklama CHP zihniyetinin vesayet zihniyeti olduğunun açık bir itirafıdır. Bu hukuk dışı çağrı, kamu düzenine ciddi bir tehdittir. Bunlar demokrasinin ne olduğunu bilmiyor. Bay Kemal'in heves ettiği vesayet günleri geride kaldı. Türkiye hukuk devletidir. Bay Kemal'in adeta oyun oynadığı bir alan değildir. Şunu bilmesi lazım heves ettiğiniz günler ki vesayet günleridir onlar da geride kaldı. Herkes görevinin hukuka uygun bir şekilde yapmak mecburiyetindedir. Kılıçdaroğlu'nun bu tehdidi açıkça bir suçtur"