Prof. Dr. Veysel Ulusoy, dezenformasyon yasasının ardından 'Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) yoluna devam edip etmeyeceğine' ilişkin soruya yanıt verdi. Ulusoy, "İktidarda olanların dahi ENAG’a güvendiği bir ortamda belirli bir köşeye çekilmeyi biz de kabul etmiyoruz" dedi.

Veysel Ulusoy yanıtladı: Sansür Yasası'nın ardından ENAG enflasyon açıklamaya devam edecek mi?

Kamuoyunda 'sansür yasası' olarak anılan, basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren 'Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Toplam 40 maddeden oluşan kanunun en çok tartışılan ve tepki çeken 29. maddesi, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yeni bir suç tanımı yaparken, bu suçu işleyenlere de hapis cezası öngörülüyor.

29. maddeyle birlikte, "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılacaktır" ibaresi yer aldı.

Ekonomi Notları programında, Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu ve Ekonomi Editörü Ökkeş Taşkın'ın sorularını yanıtlayan ENAG kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy. "Dezenformasyon yasasının 29. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından ENAG, enflasyon verilerini yayınlayacak mı? sorusuna şu yanıtı verdi:

"ENAG o gün o saatte halkıyla buluşacak. Bunun şekli üzerinde konuşuyoruz. Biliyoruz inanılmaz derecede risk var, baskı da var. ENAG hiçbir zaman bir getiri veya bir siyasi saik için verileri halkıyla paylaşmıyor. ENAG, bilimsel bir akademik oluşumdur ve 7 yıllık bir çalışmanın topluma yansımış halidir. İktidarda olanların dahi ENAG’a güvendiği bir ortamda belirli bir köşeye çekilmeyi biz de kabul etmiyoruz. Buradan devleti yönettiğini sanan yetkililere sesleniyorum; siz de ben de ENAG'ın doğru bilgiler verdiğini çok iyi biliyoruz. Akşam eve gittiğinizde ENAG'ın konuşulduğunu ben de biliyorum. Devletin bütçesinin ENAG'ın verileriyle tekrar dizayn edildiğini herkes biliyor. Dolayısıyla bu kapsamda eğer ENAG'ı engellerseniz bunun vebali altında kalırsınız."