Kazdağları’nda binlerce ağacın katledilmesini vicdanlar kabul etmedi. On binlerce kişi dün Büyük Su ve Adalet Nöbeti’nde bir araya geldi. Yaklaşık 2 km yürüyen yurttaşlar maden faaliyet alanında mücadele etme kararlılıklarını haykırdı.

Vicdanlar talana suskun kalmadı

ANIL ATAŞ

Çanakkale Kazdağları’nda Kanadalı Alamos Gold’un siyanürlü altın arama faaliyetine isyan büyüyor. Altın arama çalışmasını ormandan sonra Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı’nı da riske sokması tepkileri yükseltti. Büyük Su ve Adalet Nöbeti için dün binlerce öğrenci, sanatçı, akademisyen, çevre savunucusu Kirazlı Balaban’da buluştu. Buradan 2 kilometrelik yolu yürüyen yurttaşlar, arama faaliyetinin yapılacağı alana girdi.

Eyleme katılanlar, maden aramasının Çanakkale’ye içme suyu sağlayan Atikhisar Barajı havzasında yapılacak olmasının yarattığı tehlikeyi de dile getirdi. Ağaçlarla birlikte canlıların temiz havanın ve ekosistemin yok olacağına vurgu yapıldı.

Eyleme katılanlardan Betül Işın yaşam hakkını savunmaya geldiğini söyleyerek şöyle dedi: “Bu bölgede yaşadığımız için Kazdağları bizim can damarımız. Dünyanın en yüksek ikinci oksijen kaynağına sahip yer. Biz suyumuzu barajdan alıyoruz ve siyanürle kirlenmesini istemiyoruz. Kanadalı ve diğer şirketlerin buradan altın çıkarmasını istemiyoruz. Bu ekosistemin bozulmasını; toprağımızın, suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz.”

HAVA VE SU OLMADAN YAŞANIR MI?

Girişimin tamamen doğayı yok etmeye yönelik olduğunu vurgulayan Bayram Öztürk, “Suyumuza, toprağımıza dokunmamalarından başka bir şey istemiyoruz. Hava ve su olmadan yaşamayı becerebiliyorlarsa eğer onlar altında yaşasın, biz böyle bir şey istemiyoruz” dedi.

ÖDP Edremit İlçe Başkanı Ömür İlgör ise şunları söyledi: “Daha önce altıncı filo ile topraklarımıza girmek istediler. Onu nasıl kovduysak şimdi de maden şirketleriyle dağlarımızı, ovalarımızı zehirlemek istiyorlar. Bu şekilde ele geçirme çabasındalar. Şimdi de aynı şekilde direneceğiz ve asla onları topraklarımıza sokmayacağız. Türkiye’nin her yerinde madenle ilgili siyanürlü altın arama projeleri var. Bu talepler dağların, burada yaşayan yılanların hakkıdır. Dağlar sincaplarındır, tüm canlılarındır, ağaçlarındır.”

Yurttaşların çevre katliamına karşı direnişleri sadece Kazdağları’nda değil, farklı noktalarda da sürüyor. Aydın’ın Efeler ilçesinde yapılması planlanan jeotermal santraline karşı verilen mücadele de büyüyor. Balıkesir Edremit’teki Demirtepe altın madeni projesi verilen mücadele sonrası durduruldu.

'DAĞLARIMIZI EL BİRLİĞİYLE KURTARACAĞIZ'

71 yaşındaki Nezahat Ertopçu, “Dağları kurtaracağız, el birliği ile yapacağız, Allah yüreklerine merhamet versin, bizim altınlarımız yeter Türkiye’ye. Ne luzüm var yerin altındakileri çıkarmaya uğraşıyorlar, bizlere de zehirli sular içirecekler, yeter, durdursunlar bu işi” diye konuştu. 65 yaşındaki Mehmet Aksu ise “Buraya torunlarım için geldim, buraya Ak Partili seçmenlerin torunları için de geldik, onlar bu işin farkında değiller, hepimizin torunları bunu zamanı geldiğinde çekecek, biz korumak istiyoruz” ifadelerini kullandı.