Videonun anlattıkları

Erdoğan Meclis’te yaptığı grup toplantısında tezkere oylamasıyla ilgili bölüme gelince bir video izletti. İzletilen görüntüler CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir asker cenazesi sırasında Ankara’nın Çubuk ilçesinde saldırıya uğramasıyla ilgiliydi. Erdoğan, görüntüleri izlettikten sonra da tezkereye “hayır” oyu veren CHP’lilere “siz mesajı alamadınız” diye de ekledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan benzer bir olayı yaşayan İyi Parti lideri Meral Akşener’e de “Bunlar daha iyi günleriniz” diyerek seslenmişti. Buna gazetecilere ve siyasetçilere yapılan fiili saldırıları da eklemek mümkün. Üstelik neredeyse tamamı cezasız kalmıştı. Bunların hiçbirinin tesadüf olmadığı çok açık. Erdoğan ve Bahçeli önümüze gelecek sandık öncesi kendilerine bir siyasi rota belirledi. Buradan ilerleyecekler.

MUHALEFETİ TEDİRGİN ETMEK

Erdoğan’ın açıklamasını besleyen yasal düzenlemeler de yaptı. Önce 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL tedbirlerinden bazı maddelerinde uygulama süresinin uzatılması öngörüldü ve bunu gerçekleştirdi. Ardından sınır ötesi operasyona ve ülke içinde yabancı silahlı güçlerin varlığına olanak tanıyan tezkereyle Meclis’e geldi. Burada da önemli olan tezkerenin ilk kez iki yıllığına alınmasıydı. İki önemli düzenleme de 2023 yılında yapılacak seçimlere endekslenmişti.

Erdoğan her ne kadar bu sözleri sarf ediyor bu yetkileri eline alıyor olsa da bunları uygulayabileceği anlamına gelmiyor. Öncelikli hedefinin muhalefeti baskı altına almak, sindirmek, tedirgin etmek olduğu anlaşılıyor. Bir başka hedefin de “iktidardan gitmezler” algısını pekiştirmek olduğunu söylemek gerekir. Nitekim Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Albayrak önümüzdeki seçimleri 15 Temmuz darbe girişimine benzeterek daha şimdiden meşruluğunu sorular açıklamalara başladı.

MESELE ANLAŞILDI

İktidar cephesine “tek ve mutlak güç” algısını tahkim edilecek adımlar atılırken muhalefet partilerinden meselenin farkında olduklarına dair açıklamalar ve eylemler gelmeye başladı. Bu anlamıyla “SADAT, TÜGVA ve siyasi cinayetler” açıklamalarını iktidara karşı yapılmış bir uyarı olarak da anlamak mümkün. Muhalefet böylece bugün birer komplo teorisi olarak ortada dolaşan bazı rivayetler konusunda erkenden uyarı düğmesine basmış oldu.

KORKU DUVARI AŞILDI

Türkiye’de seçimlerin yönünün şiddet unsuru ile değişmesi tartışıldığında sürekli 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında geçen 5 aylık dönem örneklendirilir. O günlerin üzerinden oldukça zaman geçti. İktidar cephesi kan kaybetti, kaybetmeye devam ediyor. Muhalefet bloku genişleyerek devam ediyor. Muhalefet blokunun bu dönem boyunca birkaç keskin virajı döndüğünü de hatırlatmak gerekir.

En önemlisi ise toplumun ve toplumsal muhalefet kesimlerinin korku duvarını çoktan yıkmış olmaları. Onca badire atlatan ve geri adım atmayan kesimleri bu saatten sonra korku salarak geri adım attırmak imkansız.

İktidar cephesi yaşananları “fragman” olarak niteliyor. Ama unuttukları bir şey var ki biz bu filmi görmüştük.