Vikipedi, Türkiye’de kimliği belirsiz kurumlarca sansürlenmesine karşı duyuru yaparak, TTNet’in “Site bozulmuştur” açıklamasını yalanladı

Vikipedi sansüre isyan etti

ONUR EREM @onurerem

Kullanıcıların içerik girmesiyle dünyanın en büyük ansiklopedisi haline gelen Wikipedia’nın Türkçe sayfası olan Vikipedi’ye yönelik sansürlerin artması, Vikipedi’nin ana sayfadan bir duyuru yapmayasına yol açtı. “Türkçe Vikipedi’de bulunan bazı maddelerin Türkiye’deki kullanıcıların erişimine engellendiğini biliyor muydunuz?” duyurusunun altında sansürlenen maddeler yer alıyor. Geçen yıl 17 Kasım’da “kadın üreme organları” sayfasının mahkeme kararı olmadan erişime kapatılmasıyla başlayan sansür dalgası bugün “insan penisi”, “2015 Türkiye genel seçim anketleri”, “vajina” ve “testis torbası” maddelerine de yayılmış durumda. Duyuru, Vikipedi kullanıcılarının önemli konuları tartıştığı Köy Çeşmesi bölümünde kararlaştırıldıktan sonra 10 Haziran’da yayına girdi.

‘ULAŞAN BİR KARAR YOK'
Vikipedi’nin sahibi Wikimedia Vakfı’nın İletişim Şefi Katherine Maher ise “Bilgiye erişimin sınırlandığı ve kontrol edildiği ülkelerde bu engellerin aşılması için uğraşıyoruz” dedi. BirGün’e konuşan Maher, “Sitemizdeki tüm dillerdeki sayfaların HTTPS protokolüyle çalışmasını sağlayarak hükümetin kullanıcıların sitedeki kullanımını gözetlemesi ve engellemesini zorlaştırmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Vikipedi’nin Türkçe içeriğini yöneten gönüllüler de HTTP sayfalarına erişim engellenirken HTTPS sayfaların çalıştığını söylüyor.

NEDENİ BİLİNMİYOR
Maher, Türkiye’den kendilerine gelen bir mahkeme kararı da olmadığı için hükümetin nasıl bir sansür uyguladığını bilmediklerini, ancak bu sansürü ciddiye alıp kullanabilecekleri tüm yasal yöntemleri incelediklerini açıkladı. Türkiye’de hiçbir kurum Vikipedi’nin neden ve kim tarafından sansürlendiğini açıklamıyor.

TTNET'TEN YALAN
TTNet’in “Vikipedi’yi biz sansürlemiyoruz, zaten bu sayfaların sansürlenmesi için verilen bir mahkeme kararı da yok. Vikipedi bozulmuştur, ayarlarında bir sorun vardır” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Maher, “Vikipedi topluluğu sansüre tamamen karşıdır. Bize devletlerden gelen sansür taleplerini de şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.
Wikimedia’nın paylaştığı verilerde 2014’ün ikinci yarısında Türkiye’den bir bakanlığın, bir sayfanın içeriğinin kaldırılması veya değiştirilmesiyle ilgili talepte bulunduğu ancak Wikimedia’nın bu talebi reddettiği gözüküyor. Wikimedia, geçen yıl onlarca ülkeden gelen yüzlerce içerik kaldırılması talebinin bir tanesini bile kabul etmedi.